Superkompiuteriams pritaikytas matematinis modelis galėtų prognozuoti ateitį?  (12)

Siūlymas kurti didžiulį matematinį modelį su galinga kompiuterine sistema, kuri galėtų prognozuoti artėjančias finansines krizes, ligų plitimą, klimato kaitą ir kitus įvykius, sulaukė ne tik kompiuterinių mokslų centrų, bet ir Europos Komisijos (EK) pritarimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektu, kurio vertė siektų 900 mln. svarų (3,6 mlrd. Lt), būtų siekiama „imituoti viską“, kas vyksta pasaulyje, praneša Dailymail.co.uk. Naudojant galingiausius superkompiuterius būtų analizuojama visa įmanoma informacija, pradedant pranešimais interneto svetainėse ar socialiniuose tinkluose, baigiant vyriausybių ataskaitomis. Atsižvelgdama į šiuos duomenis ir ankstesnius įvykius, mokslininkų sudarytas matematinis modelis ir pagal jį veikiantis programos algoritmas galėtų prognozuoti, kas laukia ateityje.

Šios idėjos autorius profesorius Dirkas Helbingas vadina ją „planetos nervų sistema“, o akademikai teigia, kad ji galėtų pakeisti šiuo metu naudojamus atgyvenusius ekonomikos modelius.

„Pagrindinė idėja yra nuolat sekti ir rinkti informaciją iš įvairiausių šaltinių ir ją analizuoti, panaudojant galingiausius pasaulio superkompiuterius“, – sako D.Helbingas.

Informaciją analizuotų speciali superkompiuterių sistema, kuri dar nėra sukurta.

„Dauguma šiandienos problemų – pradedant ekonominiu nestabilumu, karais, ligų plitimu ir kt. – yra susijusios su žmonių elgesiu. Tačiau mums trūksta supratimo, kaip visa tai veikia“, – teigia D.Helbingas.

Dešimtys pasaulio kompiuterinių mokslų centrų pritarė šiai sistemai, o EK žada svarstyti galimybę paremti projektą finansiškai.

Tačiau kai kurie mokslininkai teigia, kad šis projektas yra pernelyg ambicingas ir nerealus.

„Pasaulis yra pernelyg sudėtingas. Mes net negalime prognozuoti orų daugiau nei kelioms artimiausioms dienoms. Visuomenės, žmonių elgesį analizuoti dar sunkiau, nes socialiniai pokyčiai yra ne tik sudėtingesni, bet ir nuolat keičiasi“, – sako Londono ekonomikos mokyklos Europos studijų profesorius Iainas Beggas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)