NASA: rasta Žemės antrininkė, kurioje gali egzistuoti gyvybė  (20)

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) patvirtino, kad už Saulės sistemos ribų buvo rasta nauja planeta (egzoplaneta), kurioje įmanomas skysto vandens, reiškia, ir gyvybės egzistavimas, praneša Newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dangaus kūnas, pavadintas Kepler-22b, skrieja už 600 šviesmečių nuo Žemės, jo spindulys sudaro apie 2,4 Žemės spindulio. Planeta per 290 dienų visiškai apsisuka apie savo saulę, kuri, nors šiek tiek mažesnė ir šaltesnė, bet panaši į mūsų Saulę, praneša ITAR–TASS.

Kepler-22b juda apie savo žvaigždę vadinamosios gyvenamos zonos – kur temperatūros nėra pernelyg aukštos ar žemos ir objekto paviršiuje gali egzistuoti vanduo, kuris laikomas būtinu, kad atsirastų ir egzistuotų gyvybė – viduryje.

Apie tai buvo pranešta NASA Ames tyrimų centre (Kalifornijos valstija) prasidėjusioje mokslinėje konferencijoje, kurioje pateikti tyrimų, atliktų kosminiais teleskopais „Kepler“, „Spitzer“ ir antžeminiais teleskopais 2009 m. gegužės mėn. – 2010 m. rugsėjo mėn. laikotarpiu, rezultatai.

„Kepler“ stebėdamas žvaigždes fiksuoja mažiausius jų ryškumo pokyčius. Tokie pokyčiai gali reikšti tai, kad žvaigždė turi planetą, kuri, kirsdama šviesulio diską, vaizdžiai tariant, ją užtamsina. Reikia užregistruoti tris tokius atvejus, kad būtų patvirtintas naujos planetos atradimas.

„Mums akivaizdžiai nusišypsojo sėkmė. Pirmasis ryškumo pokytis buvo užfiksuotas praėjus vos trims dienoms po to, kai teleskopas buvo parengtas tyrimams. Paskutinį, trečią užtemdymą pavyko užfiksuoti 2010 m. atostogų laikotarpiu“, – pranešė Williamas Boruckis iš Ameso tyrimų centro.

NASA darbuotojai kol kas nenustatė Kepler-22b struktūros, kuri gali būti kieta, dujų pavidalo arba skysta. Tačiau patvirtinta, kad tai – pati mažiausia iš mokslui žinomų egzoplanetų, kuri gyvenamosios zonos viduryje sukasi aplink žvaigždę, panašią į mūsų Saulę.

Konferencijoje taip pat buvo paskelbta, jog kosminėse gelmėse aptikti 1094 objektai, pretenduojantys į planetų, kuriose įmanomas gyvybės egzistavimas, statusą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(9)

Komentarai (20)