Psichiatras siūlo į geriamą vandenį pilti ličio  (25)

Skamba kaip iš mokslinės fantastikos srities, tačiau vienas Airijos parlamento narys kreipėsi į kolegas siūlydamas priimti įstatymą į geriamąjį vandenį pilti litį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įstatymo projekto autorius psichiatras dr. Moosajee Bhamjee įsitikinęs, kad litis padėtų akivaizdžiai sumažinti savižudybių skaičių šalyje. 

Litis nėra ta medžiaga kurios paprastai ieško žmonės norėdami tapti laimingesni. Litis dažniausiai naudojamas psichiatrijos praktikoje gydant maniakinės depresijos ligonius. M. Bhamjee teigia, kad nenori gyventojų paversti „zombiais“ ar suteikti netikrą džiaugsmą, bet mano, jog tai padėtų žmonėms sergantiems stipria depresija.

Litis yra minkštas, sidabro spalvos metalas. Metalas randamas gamtoje. Kai kuriose šalyse mažais kiekiais jį naudoja maisto gamyboje. Kalnuotose vietovėse ličio randama ir geriamajame vandenyje, kadangi metalas randamas akmenyje. Vanduo tekėdamas iš kalnų „prisigeria“ šios medžiagos ir patenka į vandentiekio sistemą. 

M. Bhamjee remiasi keliomis mokslininkų studijomis, kurių metu buvo tirtas ličio, esančio geriamajame vandenyje, poveikis gyventojams. Pvz. 1990 m. paskelbtos tyrimo išvados, kad regionuose, kuriuose vandenyje buvo ličio, pastebimai mažesnis savižudybių, išprievartavimų ir žiaurių nužudymų skaičius lyginant su tų pačių valstybių kitais regionais, kuriuose geriamajame vandenyje ličio nebuvo. Tyrime dalyvavo 27 valstybės. 2009 m. Japonijos mokslininkai paskelbė panašius rezultatus.

Airijos vyriausybė jau kreipėsi į kelias šalies ir kaimyninės Didžiosios Britanijos psichiatrijos institucijas, kad šios pateiktų savo nuomonę. Didžiosios Britanijos įtakingiausio psichiatrijos mokslo žurnalo „British Journal of Psychiatry“ redaktorius prof. Allanas Youngas guardian.co.uk portalui komentavo, kad „pasiūlymas dėti ličio į geriamą vandenį yra svarstytinas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: