Kiek kavos išgerti sveika?  (15)

Ar kada teko domėtis, kiek kofeino į organizmą patenka geriant kavą? Prekyboje esanti kava kofeino kiekiu gali smarkiai skirtis, tad apskaičiuoti suvartojamo kofeino kiekį nėra taip paprasta. Kofeino kiekis kavos puodelyje priklauso pirmiausia nuo kavos puodelio dydžio, kaip smulkiai sumalta kava, ar smarkiai skrudinta, kokiu būdu pagaminta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galiausiai reiktų paskaičiuoti kiek kavos suvartojama pagaminti puodeliui gėrimo ir kokia tai kavos rūšis. Be to, kofeino yra ir arbatoje, šokolade, kai kuriuose gaiviuosiuose gėrimuose ir vaistuose. Paprasčiau tariant, namų sąlygomis atlikti skaičiavimus būtų pernelyg sudėtinga, rašo bbc.co.uk.

Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos ministerija pateikia tokius apytikslius skaičius, kiek kofeino yra įvairiuose produktuose:

1 puodelis tirpios kavos – 100 mg
1 puodelis plikomos kavos – 140 mg
1 puodelis arbatos – 75 mg
1 puodelis „kolos“ gėrimo – 40 mg
1 skardinė energinio gėrimo – iki 80 mg
50 g juodojo šokolado – iki 50 mg
50 g pieninio šokolado – iki 25 mg

Tarptautinė maisto standartų agentūra (TMSA) teigia, kad bet kuriam žmogui nepavojinga yra iki 400 mg kofeino per dieną riba, tačiau įspėja, kad vartoti reiktų stengtis ne daugiau 300 mg. Nėščioms moterims kone privaloma neviršyti 200 mg kofeino per dieną.

Jautrumas kofeinui yra ir asmeninis dalykas. Skirtingi žmonės turi skirtingus organizmus ir į kofeiną jie reaguoja skirtingai, tačiau nėščios moterys vartodamos daugiau kofeino rizikuoja patirti persileidimą, arba gali pagimdyti per mažai sveriantį kūdikį. Mokslininkai išsiaiškino, kad kofeinas besilaukiančios moters kūne yra itin greitai pasisavinamas ir lengvai patenka į placentą. Vaisių tiesiogiai ima veikti ši medžiaga ir pirmiausia lemia jo vystymosi greitį.

„Kiekvienas norime kuo geriausio savo kūdikiui, todėl moteriai yra labai svarbu sumažinti kofeino vartojimą laukiantis“, - sako Leedso universiteto (Didžioji Britanija) prof. Janet Cade. Mokslininkės nuomone, geriausia būtų rinktis mažiau kofeino turinčius gėrimus.

„Nereiktų pernelyg stresuoti, kad vieną ar kitą dieną suvartojote daugiau kofeino. Stresas kūdikiui gali būti kenksmingesnis nei vienas, kitas puodelis kavos“, - ramino profesorė.

Maži kiekiai naudingi – svarbu netapti priklausomam

Neviršijant rekomenduojamų „dozių“ kofeinas gali būti ir naudingas. Jis gerina pastabumą, suteikia energijos, stimuliuoja tam tikras smegenų sritis, tai padeda dirbti protinį darbą.

Naujausi JAV mokslininkų tyrimai rodo ir tai, kad kavą geriantys žmonės mažiau linkę į depresiją. Amerikiečiai teigia, kad kava stabdo prostatos ir krūties vėžių vystymąsi ir net yra teiginių, kad gali slopinti Alzhaimerio ligos progresavimą.

Didžiosios Britanijos Dietologų asociacijos narys Gaynoras Busellis įsitikinęs, kad kavą reiktų vartoti saikingai, atsižvelgiant į savo kūno poreikius. Pirmiausia jis pataria „pasikalbėti su savo kūnu“ ir išsiaiškinti kaip jis reaguoja į kofeiną ir jo trūkumą.

Dietologas pataria tiesiog įdomumo dėlei pamėginti suvartoti dvigubai mažiau kavos nei vartojate dabar. Jei po savaitės neatsiras nemigos, nerimo, galvos skausmo vadinasi jūsų kūnas gali išgyventi ir su mažiau kofeino. Specialistas pridūrė, kad nevertėtų išsigąsti per pirmąsias 2 – 3 dienas atsiradusių tokių požymių, nes tai normali kūno reakcija.

G. Busellis pritarė TMSA siūlomoms normoms: „niekam nereikėtų gerti kavos daugiau nei 2 – 3 puodelius per dieną“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (15)