Dirbtinai sukelti lietūs Kinijoje: „meteo-intervencijos“ perspektyvos  (2)

Kinija Žemės atmosferą veikia kaip reikiant. Tiesa, didžiąją dalį jos poveikio sudaro šalies pramonės objektų į orą išmetami teršalai. Tačiau didžiausią gyventojų skaičių turinti pasaulio valstybė netrukus planuoja praplėsti „veiklos barą“ – didinti virš pasėlių laukų dirbtinai sukeliamo lietaus kiekį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja „China Daily“, Kinijos vyriausybės artimiausio penkmečio tikslas – iki 2015-ųjų kritulių kiekį šalyje padidinti 10 proc. Tai paskatino Kinijoje pradėti keturias specialias regionines programas. Numatoma, jog „meteorologinė intervencija“ per metus galėtų atnešti papildomus 230 mlrd. m3 kritulių. Beje, jau dabar kinai kasmet „pasigamina“ apie 50 mlrd. m3 dirbtinai sukelto lietaus.

„Debesys yra neaprėpiamas išteklius, tad neaprėpiamos ir orų valdymo perspektyvos, - pareiškė Kinijos meteorologijos administracijos Kritinių situacijų skyriaus direktorius Zhengas Jiangpingas. – Antžeminiai resursai (tokie kaip debesis „sėjančios“ raketos ir lėktuvai) bus koordinuojami penkių regioninių meteorologinių programų. Tai leis padidinti potencialaus lietaus ar sniego iškritimo tikimybę.“

Debesų „sėja“, kai atmosferoje išbarstomos sidabro jodido dalelės, padėjo sumažinti teršalų skaičių Pekino olimpinių žaidynių 2008 m. metu. Šįkart debesų „sėja“ reikalinga dirbtinai sukelti lietų.

Kinija šiemet jau pasiekė derliaus rekordą – nuėmė 571 mln. tonų javų. Tiesa, natūralios kilmės meteorologiniai reiškiniai gali suniokoti šalies kviečių derlių. Imtis dirbtinio lietaus programų kinus paskatino praėjusių metų rudeninė sausra Centrinėje ir Rytų Kinijoje. Tuomet kritulių kiekį dirbtinėmis priemonėmis pavyko padidinti 17 proc.

Kad ir kokios pažangios būtų kinų meteorologų technologijos, lietaus poreikis egzistuoja jau taip seniai, kaip pati visuomenė. „The Wall Street Journal“ pastebi, jog vieną iš Pekino įžymybių – Dangaus Šventovę (angl. – „Temple of Heaven“) Čingų dinastijos imperatoriai statė, siekdami iš aukštesniųjų jėgų išmaldauti gausaus lietaus ir gero derliaus.

Naujosios „meteo-intervencijos“ programų bendra vertė – apie 1 mlrd. juanių (157 mln. JAV dolerių).

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)