Evoliucijos mitai: Kreacionizmas yra visavertė evoliucijos teorijos alternatyva  (121)

Vienintelis dalykas, dėl kurio sutaria visi kreacionistai, yra tai, kad jie nemėgsta evoliucijos. Nežiūrint net į tai, jog tarkim Biblijos Pradžios knyga pateikia du vienas kitam prieštaraujančius sukūrimo paaiškinimus, tai yra priimtinesnis šaltinis apie pasaulį nei evoliucijos teorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei kas pasakys, kad kreacionizmas geriau paaiškina gyvybę žemėje, nei evoliucija, paklauskite, apie kurią būtent kreacionizmo versiją kalbama.

Tarp kreacionistų, yra paplitę daugybė tikėjimų, kaip gyvybė pasidarė tokia, kokia yra. Kai kurie kreacionistai pritaria, kad evoliucija sukūrė tą didžiulę gyvūnų įvairovę – išskyrus žmones. Kiti mano, kad visa gyvybė išsivystė, tačiau šį procesą prižiūrėjo antgamtinė būtybė.

Kiti kreacionistai sutinka, kad evoliucija gali lemti mažus pokyčius (mikroevoliucija), bet neigia, kad dėl daug mažų pokyčių gali atsirasti naujos rūšys ar net organizmų grupės (makroevoliucija). Kai kurie mano, kad dievybė sukūrė pačią pirmąją gyvybę, bet paskui paliko ją evoliucionuoti pačiai.

Dar yra vis neišsprendžiamas laiko klausimas. „Jaunos Žemės kreacionistai“ laikosi Pradžios knygos versijos, kaip „neklaidingos“, nežiūrint jos priešpriešų (žr. Evoliucija privalo būti neteisinga, nes Biblija yra neklystanti), ir tvirtina, kad planeta buvo sukurta maždaug prieš 6000 metų. „Senos Žemės kreacionistai“ tuo tarpu pripažįsta šimtus įrodymų, rodančių, kad taip nėra.

Dievas sumišęs

Nesutarimai čia dar tik prasideda. Kai kurie nekvestionuoja regimo žemės amžiaus, bet tiki, kad tai iliuzija (bambos hipotezė, kurios apibendrinimas yra toks -  „Dievas suklastojo įrodymus apie didelį Žemės amžių“). Dar kiti aiškina, kad pačiai planetai yra milijardai metų, bet gyvybė joje buvo sukurta neseniai.

Visi kreacionistai tiki į kūrėją. Bet kas jis: Dievas, Allahas, Jahvė, Brahma, Dzeusas, Olorunas, ateiviai ar gigantiškas hermafroditas?

Kas studijavo informaciją apie mūsų planetą ir joje esančią gyvybę, prieina labai aiškią išvadą: Žemei yra apie 4 milijardus metų ir visa gyvybė joje palaipsniui išsivystė iš daug paprastesnių formų. Nėra jokių pašalinių jėgų įsikišimo įrodymų, ir nėra jokios to būtinybės aiškinant tai, ką žinome. Taip, vyksta daug debatų tarp biologų, geologų ir kosmologų dėl smulkių detalių, tačiau jos anksčiau ar vėliau bus išsiaiškintos su naujais atradimais ar eksperimentais. Tikrovė yra galutinis teisėjas.

Tuo tarpu daugybės kreacionizmo formų nesutarimų išspręsti neįmanoma. Bet kas gali sukurti savo kreacionizmo versiją (daugelis taip ir daro). Kaip galima įtikinti, tarkim, skrajojančio spagečių monstro pasekėjus, kad jo makaronas nėra tikrasis kūrėjas?

Kiti evoliucijos mitai

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(2)
(4)
(-2)

Komentarai (121)

Susijusios žymos: