Jau galima nustatyti akių spalvą iš DNR  (3)

Naujasis mokslininkų sukurtas analizės įrankis gali nustatyti ar nusikaltimo vietoje surastų DNR pavyzdžių savininko akys yra mėlynos, rudos ar kokios nors kitos spalvos. Tai padėtų gerokai susiaurinti paieškos ratą tais atvejais, kuomet DNR pavyzdžiai neatitinka jokių įrašų duomenų bazėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manfred Kayser su kolegomis iš Erasmus universiteto Medicinos centro Nyderlanduose sukūrė prietaisą IrisPlex, kuris 94 % tikslumu gali nustatyti kokia buvo žmogaus akių spalvą vien iš jo DNR mėginio.

Tikimasi, jo jau netrukus šį prietaisą teisiškai patvirtins Olandijos Saugumo ir teisingumo ministerija, o JK jo naudojimas jau sankcionuotas.

Tai bus pirmasis teisiškai patvirtintas įrankis, padėsiantis sumažinti galimų įtariamųjų ratą, nustatydamas fizinius įtariamųjų bruožus, pastebi Kayser. Tai būtų naudinga bylose, kuriose policija yra surinkusi DNR iš nusikaltimo vietos, bet negali rasti jos atitikmens DNR duomenų bazėje. Tačiau pabrėžiama, kad kol kas dėl per mažo „IrisPlex“ tikslumo, jo išvada negalės būti naudojama teismuose kaip įkaltis: kriminalistai turės surinkti kitų asmens kaltę įrodančių įkalčių.

IrisPlex DNR molekulėje patikrina šešis vieno nukleotido polimorfizmus (single nucleotide polymorphism (SNP)), kurie stipriai susiję su akių spalva ir kategorizuoja jas kaip mėlynas, rudas arba „neapibrėžtas“ – tai tarpiniai spalvos variantai, pavyzdžiui, žalios, pilkos ar kelių spalvų spalvų mišinys.

Prietaiso bandymai, atlikti su septynių Europos šalių gyventojais, patvirtino, kad jis dideliu tikslumu gali nustatyti mėlyną ar rudą akių spalvą. (Forensic Science International: Genetics, DOI: 10.1016/j.fsigen.2011.07.009).

Naujų trijų SNP identifikavimas greitai gali leisti IrisPlex'ui nustatyti ne tik spalvas, bet ir atspalvius. Be to, jau atliekami bandymai su prietaisu, galėsiančio nustatyti ne tik akių, bet ir plaukų spalvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)