JAV nebeleis bandymų su šimpanzėmis  (7)

JAV Nacionalinis sveikatos institutas (NSI) trečiadienį pranešė, kad nebeišduos naujų leidimų bandymams su šimpanzėmis. Sprendimas buvo priimtas remiantis JAV Medicinos instituto atliktu tyrimu, kuris išsiaiškino, kad didelė dalis bandymų su šimpanzėmis buvo nebūtini.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tyrimai, kurie gali būti naudingi žmonių sveikatai, dar gali tikėtis leidimo, bet jie bus išduoti tik tuomet, jei nebus jokios kitos galimybės juos atlikti. Tokia NSI pozicija šalies spaudoje buvo sutikta kaip rimtas žingsnis siekiant apsaugoti gyvūnus nuo nereikalingų bandymų, rašo „The New York Times“.

„Šimpanzės yra artimiausios mūsų giminaitės, todėl nusipelnė joms deramos pagarbos“, - sakė NSI prezidentas dr. Francis Collinsas.

Prezidento teigimu, naujosios taisyklės smarkiai apribos būsimus tyrimus biomedicinos ir elgesio tyrimuose. Toks sprendimas susijęs ir su JAV Senato priimtu Beždžionių apsaugos įstatymu. Pagal jį šalis netolimoje ateityje turėtų visiškai atsisakyti bet kokių nereikalingų tyrimų su didžiosiomis beždžionėmis. Tačiau naujasis įstatymas tebeleidžia jas naudoti pramogų versle ar laikyti kaip augintinius.

JAV Humaniškos visuomenės centro prezidentas Wayne'as Pacelle'is komentavo, kad neskaitant visko, judama teisinga linkme. Jo teigimu, visos prieš gyvūnų išnaudojimo kovojančios organizacijos pasveikino šį įstatymą ir NSI sprendimą, bet ties tuo sustoti nevertėtų.

„New Iberia“ tyrimų centro direktorius dr. Thomas Rowellis taip pat nebuvo nusivylęs, nors jo vadovaujamoje įmonėje laikoma 471 šimpanzė, kurios pagal ankstesnė tvarką turėjo būti panaudotos moksliniuose tyrimuose. Išviso JAV yra beveik 1000 šimpanzių, iš kurių kiek daugiau nei 600 laikoma moksliniuose centruose. Jų likimas kol kas dar neaiškus, bet spėjama, kad jos liks juose.

„Tai vienintelė vieta, su kuria mes nesutinkame. Šie gyvūnai turėtų būti perkelti į tinkamus zoologijos sodus, ar pervežtos į įvairius pasaulio rezervatus. Tyrimai smarkiai apriboti, todėl tiek daug jų tikrai nebereikės“, - kalbėjo W. Pacelle'is.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: