Plastiko pakaitalas ateityje bus gaminamas iš vabalų  (2)

Žiogai, elniavabaliai, grambuoliai ir kai kurie vėžiagyviai turi stiprius apsauginius egzoskeletus arba kiautus. Jie tvirti ir svarbiausia nesunkūs – neapkrauna gyvūno papildomu svoriu ir netrukdo jam judėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo universiteto Wysso institutas (JAV) vykdo įvairius tyrimus remdamiesi gyvosios gamtos pavyzdžiais. Dabar jų dėmesio centre yra būtent vabzdžių ir vėžiagyvių apsauginiai kiautai. Mokslininkai laboratorijoje išaugino panašią į juos medžiagą ir pavadino „šrilku“ – šilko ir krevečių apsauginio kiaute esančio chitino derinys (angl. žodžių darinys: shrimp + silk = shrilk).

Pirminiai rezultatai daug žadantys – naujoji medžiaga pigi, lengva ir tvirta kaip aliuminis. Be to, šrilkas gamtoje greitai suyra, tad gaminiai iš jo ne taip terštų aplinką. Instituto darbuotojai tikisi pradėti gaminti į plastiką panašią medžiagą.

Wysso Institutas tyrimus tęsia ir mano, kad galės gaminti skirtingų savybių turinčių šrilko variantų. Vieni galės būti tvirtesni, kiti lankstesni, plonesni ar storesni. Iš esmės iš šrilko būtų galima gaminti bet ką – nuo plastikinių maišelių ir kompiuterių komponentų iki tvirtų pramonėje naudojamų dalių. Bet mokslininkai tuo neapsiriboja. Kadangi šrilkas yra biologinė medžiaga ji labai „draugiškai“ sąveikauja su kitomis biologinėmis medžiagomis. Netolimoje ateityje galima būtų ją panaudoti medicinoje greitai užsiuvant žaizdas ar net gaminti dirbtinę odą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)