Voyager kosmoso zondai jau gali stebėti Paukščių Tako galaktiką be Saulės įtakos  (0)

Iš šalies geriau matyti: Voyager zondai dvyniai yra taip toli nuo Saulės, kad gali matyti Paukščių Tako skleidžiamą šviesą, kurios mes, Žemėje, matyti negalime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Voyageriai, paleisti 1977 metais ir dabar esantys maždaug 100 kartų toliau nuo Saulės, nei Žemė, pirmą kartą aptiko šviesą, vadinamą Lyman-alpha spinduliavimu, sklindančią iš mūsų galaktikos.

Ši šviesa naudinga, nes yra žvaigždžių formavimosi pėdsakas. Mūsų galaktikoje atsirandančios šios šviesos mes nematome: ji yra ultravioletiniame šviesos spektro ruože, be to, pradingsta saulės spinduliuose. Tačiau iš kitų galaktikų sklindančią tokią šviesą galime matyti, nes dėl erdvės plėtimosi, keliaudama iki mūsų, ji atsiduria matomajame spektro ruože.

Dabar Rosine Lallement su kolegomis iš Paryžiaus observatorijos Prancūzijoje patvirtino, kad Voyageriai pažvelgė į Paukščių Tako žvaigždžių formavimosi regionus pro Saulės šydą (Science, DOI: 10.1126/science.1197340). Tai gali padėti astronomams suprasti žvaigždžių formavimąsi tolimesnėse galaktikose.

New Scientist, 2011

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: