Iš Saulės išnėrusi Lavdžojaus kometa atsisveikindama moja Žemei (Video)  (1)

Pamenate tą nutrūktgalvę kometą, kuri prieš maždaug porą savaičių bravūriškai įskriejo į milijonus laipsnių karščio siekiančią Saulės atmosferą ir iš jos išnirusi lyg niekur nieko tęsė savo kelionę po kosmoso tyrus? Būtent ji nusprendė visu grožiu pasirodyti Žemės gyventojams. Į horizonte brėkštančią ryto žarą grakščiai nerianti Lavdžojaus kometa („Lovejoy“) ir įstabus, milijonus kilometrų besidriekiantis jos nuometas pietinėse planetos platumose bus matomas ištisą mėnesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ekstremalioji“ kometa buvo atrasta vos prieš mėnesį – lapkričio 27 d. ją naktiniame danguje pastebėjo astronomas-mėgėjas iš Australijos Teris Lavdžojus (Terry Lovejoy). Būtent jo pavarde kometa buvo pavadinta. Uodeguotoji Saulės sistemos viešnia buvo priskirta Kroico (Kreutz) kategorijos kūnams, kurie pro Saulę praskrieja taip arti, jog kone kliudo jos paviršių.

Astronomai beveik neabejojo, jog kometos dienos – suskaičiuotos: buvo tikimasi, jog ji suirs dar prieš dvi savaites, kai ji buvo įskriejusi į Saulės atmosfera ir nuo šviesulio paviršiaus ją skyrė menki 140 tūkst. km. Vis tik NASA Saulės dinamikos observatorija gruodžio 15 d. pranešė, jog kometa Saulės „bučinį“ išgyveno ir keliauja sau toliau.

Reikia pastebėti, ne tik keliauja, bet ir džiugina mūsų planetos astronomijos mylėtojus. Gruodžio 22 d. naktį Gilomui Blanšarui (Guillaume Blanhcard) iš Europos Pietų Observatorijos (European Southern Observatory) naktiniame Pietų pusrutulio skliaute pavyko nufotografuoti išsyk du įspūdingus objektus – atsisveikinančią ir Žemei savo uodega pamoti nusprendusią kometą-naujokę ir ESO „Very Large Telescope“ teleskopą, kuris stūkso sausringoje Atakamos dykumoje, Čilėje.

Įspūdingas, milijonų kilometrų ilgio „uodeguotosios žvaigždės“ nuometas, sudarytas iš smulkių kometos nuolaužų, susiformavo pastarosiomis paromis beorėje erdvėje suintensyvėjus Saulės vėjui. Žavingoji „kaskadininkė“ Pietų pusrutulio gyventojams bus matoma dar maždaug mėnesį, o tuomet su Žeme atsisveikins 314 metų.

Vaizdo siužetas 

Comet Lovejoy from the VLT, Chile from Gabe Brammer on Vimeo.

 

O štai kaip ši ledinė gražuolė „sulydė“ Tarptautinės Kosminės Stoties (TKS) vyrus.

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)