Baudų ketinantis išvengti Londonas orą švarins klijais  (5)

Europos Sąjunga nuo 2012 m. iš šalių narių reikalauja, kad jų miestai neturėtų daugiau nei 35 blogo oro dienų per metus. Kitu atveju šalys sulauks baudų, kurios sieks apie 450 mln. dolerių (virš 1 mlrd. litų) sumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo atveju blogas miesto oras laikomas toks, kuomet yra viršijama kietųjų dalelių (KD10) paros ribinė vertė (50 µg/m³). Oro užterštumas kietosiomis dalelėmis yra pagrindinė miestų aplinkos oro kokybės problema, pažymi sveikatossodas.lt. Kietosios dalelės – tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių (aerozolių) mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, mineralinių dulkių, suodžių. Į orą išmetamos kietosios dalelės labai skiriasi savo fizine ir chemine sudėtimi, skirtingi yra dalelių dydžiai ir jų išmetimo šaltiniai.

Dažniausiai kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimą lemia transporto sukelta tarša, statybų, gatvių tiesimo, remonto darbai, energijos gamyba, kūrenimas kietuoju kuru, pramoniniai procesai, teršalų išsisklaidymui nepalankios meteorologinės sąlygos (rūkas, dulksna, silpnas vėjas). Atšalus orams prasideda šiluminės energijos gamyba tiek energetikos įmonėse, tiek ir individualiuose namuose, dėl to pagausėja ir į orą išmetamų teršalų.

Kietosios dalelės patenka į žmogaus organizmą per kvėpavimo sistemą. Kuo mažesnis dalelių skersmuo, tuo gilesnius kvėpavimo takus jos pasiekia, ten nusėda ir gali pradėti kauptis, suformuodamos palankią terpę išsivystyti lėtinei ligai.

Norėdama kovoti su didėjančiu miestų užterštumu, Europos Sąjunga nuo 2012 metų žada taikyti valstybėms narėms didžiules baudas, jeigu jų miestuose blogas oras bus aptinkamas dažniau nei 35 dienas per metus. Tai ypač aktuali problema didiesiems miestams, tokiems kaip Londonas – čia oro užterštumas dažnai būna daug didesnis, nei leidžiama.

Norėdama išgryninti orą, kuris atitiktų Europos sąjungos standartus, Londono valdžia pasirinko klijus. Tiksliau tariant, tam tikrą specifinę klijų rūšį. Anglijos sostinė bando naudoti kalcio pagrindu pagamintą lipniąją juostelę, kad sugautų sveikatai žalingas daleles, esančias ore. Ir norite tikėkite, norite ne, bet tai veikia.

Miesto šlavėjų brigada užklijavo juostas „karčiausiose“ oro taršos vietovėse visame mieste ir kenksmingų medžiagų kiekis tose vietose nukrito 14 %. Projektas miestui kainavo 1,4 mln. dolerių (apie 3,6 mln. litų). Pakankamai brangu, bet 14 % kenksmingų dalelių sumažėjimas yra ženklus pasiekimas naudojant tik klijus, tad išlaidos kur kas mažesnės nei mokant virš milijardo siekiančią baudą Europos Sąjungai.

Londonas imsis ir kitų projektų oro taršai mieste sumažinti – paleis važinėti hibridinius autobusus, išleis į pensiją taksi vairuotojus, kurie labiausiai teršia Londono orą, vers laikytis išmetamųjų dujų standartų, važiuojančius miesto gatvėmis, ir sodins daugiau medžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)