Mokslininkai nustatė šeštą skonio pojūtį burnoje  (5)

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad žmogaus liežuvis atpažįsta ne penkis, kaip iki šiol manyta, o šešis skonius. Iš pradžių buvo laikomasi nuomonės, jog liežuvis jaučia saldų, sūrų, rūgštų ir kartų skonius. Vėliau buvo pridėtas dar vienas skonio pojūtis – aštrus. Dabar jau prabilta apie šeštąjį – riebumo skonį, praneša telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupė mokslininkų iš JAV nustatė, kad ant liežuvio esantys cheminiai receptoriai atpažįsta riebalų ląsteles. Negana to, skirtingų žmonių liežuvių jautrumas šiam skoniui skiriasi – tai paaiškina, kodėl kai kurie asmenys vartoja daugiau riebalų to net neįtardami.

Vašingtono universiteto darbuotojai, vadovaujami profesorės Nados Abumrad, įrodė, kad didelį kiekį CD36 receptorių turintys žmonės maisto produktuose geriau suvokia riebalų skonį. Už šių receptorius atsakingo geno variacijos ir lemia žmogaus jautrumą riebumo skoniui. Mokslininkai nori išsiaiškinti, kaip tiksliai tai veikia žmogaus gastronomines preferencijas.

Kol kas žinoma tai, kad dvigubai mažiau CD36 receptorių turintys asmenys valgydami aštuonis kartu prasčiau jaučia riebalus. Manoma, kad kas penktas žmogus turi geną, lemiantį mažesnį šių receptorių skaičių. Tokiems žmonėms gresia didesnė nutukimo rizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)