Mokslininkams pavyko iš odos ląstelių sukurti smegenų ląsteles  (2)

Kalifornijos mokslininkams pavyko odos ląsteles tiesiogiai paversti smegenų ląstelėmis - šis atradimas gali padėti išvengti dėl kamieninių ląstelių kylančių problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kamieninės ląstelės yra ląstelės, kurios išsivysto į bet kokio tipo ląsteles. Manoma, kad įvaldytas jų panaudojimas būtų tikra medicinos revoliucija. Planuojama kamienines ląsteles naudoti insulto ištiktiems pacientams ir kai kurių formų aklumui gydyti. Bet mokslininkai susiduria su etinėmis problemomis, nes lengviausias būdas gauti kamieninių ląstelių yra panaudoti žmogaus embrioną. Kita problema praktinė - tokios ląstelės skiriasi nuo paciento ląstelių ir organizmas gali jas atmesti. Todėl mokslininkai ieško būdų pagaminti kamienines ląsteles iš paties paciento ląstelių.

Pagal alternatyvų metodą, tam geriausiai tinka odos ląstelės - jos pirmiausia dirbtinai paverčiamos kamieninėmis ląstelėmis, o tuomet paverčiamos į tokio tipo ląsteles, kokių reikia gydymui. Šis metodas turi trūkumą - ląsteles dirbtinai paverčiant kamieninėmis aktyvuojami vėžį sukeliantys genai.

Stenfordo universiteto mokslininkams, vadovaujamiems mokslininko Deepak Srivastava, pavyko išvengti šios problemos odos ląsteles tiesiogiai paverčiant specializuotomis ląstelėmis - šiuo konkrečiu atveju paverstos į neuronus, praneša BBC. Šis metodas patrauklus tuo, kad sukūrus tokias ląsteles laboratorijoje galima užauginti neribotą jų kiekį.

Kol kas tyrimai atlikti su pelės ląstelėmis ir mokslininkams dar reikės padirbėti, kol pavyks tai padaryti su žmogaus ląstelėmis. Be to, reikia išsiaiškinti, ar tokias ląsteles naudoti saugu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)