Istorinė perspektyva: šis tas apie… prezervatyvus  (0)

Istorijoje žinoma daugybė periodų, kai bandyta sukurti prezervatyvą, apsaugantį nuo nepageidaujamo nėštumo ir lytiniu keliu plintančių ligų. Dažniausiai tokių priemonių kūrimui priešinosi religinės bendruomenės. Tačiau net ir jos kai kuriais atvejais pripažįsta, kad seksas tarp žmonių yra neišvengiamas ir būtinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Piešti“ prezervatyvai – olose

Knygos „Trumpa prezervatyvų istorija“ autorė Džanetė Parisot (Jeannette Parisot) tvirtina, kad pirmieji prezervatyvai buvo nupiešti dar gilioje senovėje, maždaug prieš 15 tūkst. metų. Tačiau prezervatyvai nebuvo piešiami ant vyro „daikčiuko“. Atrodo, jog ši kontracepcijos priemonė buvo naudojama dėl vienos iš trijų priežasčių: ritualinių, vaikų gimimo kontrolės ir apsaugos nuo lytiniu keliu plintančių ligų.

Visos trys priežastys įmanomos. Nėra pagrindo manyti, kad tų laikų protai nesuprato ryšio tarp sueities ir jos pasekmių, įskaitant nėštumą ir nepaprastai skausmingą šlapinimąsi.

Daugkartiniai, ir tik pagal receptą

Prezervatyvai nuėjo ilgą kelią, kol buvo pripažinti ir plačiai naudojami. 1824-ųjų metų tekstuose nurodomi procesas, kaip yra gaminami daugkartiniai prezervatyvai, kuris apibrėžia gana sudėtingus ir nemalonius veiksmus, pvz., avies vidaus žarnyno išėmimą.

Jungtinėse Valstijose buvo laikai, kai prezervatyvai buvo išrašomi medicininiuose receptuose, tačiau gydytojai laikydavosi tam tikrų taisyklių. Jie suteikdavo galimybę įsigyti prezervatyvus vyrams, kurie lankosi viešnamiuose ir nori apsisaugoti nuo lytiniu keliu plintančių ligų. Tačiau moterims, kurios norėjo apsisaugoti nuo nėštumo, prezervatyvai nebuvo „išrašomi“.

Dudlio pilies Vakarų Midlende, Anglijoje kasinėjimo metu buvo rasti iš gyvūnų vidaus organų pagamintų prezervatyvų fragmentų. Kaip manoma, jie buvo naudojami siekiant užkirsti kelią venerinių ligų plitimui Anglijos pilietinio karo metu.

Tiekti guminius prezervatyvus kariams, kad šie juos apsaugotų nuo ligų, nebuvo populiari praktika. Per pirmąjį pasaulinį karą JAV Socialinės Higienos Asociacija skelbė: „Jei kariai tokie kvaili, kad mylėtųsi, tai jie nusipelno ir ligų“.

Automatuose – nuo 1928-ųjų

Vokietijoje įkurta prezervatyvų gaminimo bendrovė „Fromm“ 2008-iais šventė 80 metų, kai prezervatyvai pardavinėjami smulkių prekių automatuose. Jų produktas – „Fromm Act“ – buvo pirmieji. Idėja pardavinėti prezervatyvus automatuose ilgą laiką buvo gana kontroversiška. Problema – prezervatyvų pardavinėjimas skatina seksą.

Ateityje – nematomi?

Visiems, kuriems teko rinktis odinius, šilkinius, medvilninius ir guminius prezervatyvus (kad ir kokie nepatogūs jie būtų), nematomi prezervatyvai galbūt skamba kaip mokslinė fantastika. Tačiau klinikiniai bandymai patvirtino, kad tokia idėja yra reali. Ja susidomėjo Lavalio universitetas (Kanada) ir Kanados Sveikatos Tyrimų institutas.

Tai viena iš nedaugelio inovacijų, kurioms reikėjo ir Vyriausybės patvirtinimo. Tiesa, kol bus pasiekta apčiuopiamų rezultatų, dar reikės palaukti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vyras.in
Vyras.in
Autoriai: Gintaras Šukys
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)