Šveicarai kurs „palydovą-sanitarą“  (3)

Šveicarijos mokslininkai planuoja paleisti „palydovą-sanitarą“, specialiai sukurtą aplink Žemę skriejančioms kosmoso šiukšlėms naikinti. 10 mln. Šveicarijos frankų kainuosiantį palydovą „CleanSpace One“ kuria Šveicarijos federacinio technologijų instituto Lozanoje Kosmoso centras (EPFL). Tai bus visos tokių palydovų šeimos prototipas, praneša naujienų agentūra AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot centro, palydovą numatoma paleisti per 3–5 metus. Pirmoji jo užduotis – nutverti du šveicarų palydovus, paleistus 2009 ir 2010 metais.

JAV kosmoso agentūros NASA teigimu, sekama apie 500 tūkst. raketų pakopų, sugedusių palydovų ir kitų nuolaužų, skriejančių aplink Žemę.

Nuolaužos keliauja 28 tūkst. kilometrų per valandą siekiančiu greičiu, pakankamai greitai, kad sunaikintų ar padarytų didžiulės žalos kitiems palydovams ar kosminiams laivams, jei su jais susidurtų. Be to, po tokių susidūrimų kosmose pasklinda dar daugiau nuolaužų.

„Tapo būtina įsisąmoninti šių nuolaužų egzistavimą ir pavojus, kuriuos kelia jų gausėjimas“, – teigė astronautas ir EPFL profesorius Claude’as Nicollier.

Kurdami tokį palydovą, mokslininkai turi vystyti technologiją, sprendžiančią tris svarbias problemas.

Pirmoji jų susijusi su trajektorija. Palydovas turi taip pasirinkti kelią, kad jis sutaptų su jo taikinio. EPFL teigia, kad centro mokslininkai kuria naują ypač kompaktišką variklį, kuris padės tai padaryti.

Kita užduotis – palydovas turi pagauti ir stabilizuoti dideliu greičiu judančius objektus. Modelį kuriantys mokslininkai tiria, kaip daiktus sugriebia augalai ir gyvūnai.

Galiusiai, „CleanSpace One“ turi gebėti nukreipti nuolaužas ar nebenaudojamus palydovus į Žemės atmosferą, kur šie sudegtų.

Šveicarijos kosmoso centro direktoriaus Volkerio Gasso teigimu, vieną dieną tikimasi „pasiūlyti ir pardavinėti visą šeimą jau parengtų sistemų, sukurtų kuo įmanoma tvariau, kurios gebės iš orbitos išvesti kelių rūšių palydovus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)