Saulės paviršiuje susiformavo Žemės dydžio „tornadas“ (Video)  (0)

NASA palydovas nufilmavo Saulės paviršiumi slenkantį Žemės dydžio „tornadą“. Gigantiškas plazmos viesulas yra didesnis nei gali pasirodyti pažiūrėjus į jo fotografiją – mokslininkai neatmeta galimybės, jog dydžiu šis darinys pranoksta Žemę, o į kosminę erdvę jis nusidriekęs tūkstančius kilometrų. Ne mažiau įspūdingas ir „tornado“ greitis: viesulas juda 482 tūkst. km/h greičiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįprastą fenomeną, kurį mokslininkai kol kas dar nevisiškai perprato, šį mėnesį nufilmavo NASA Saulės dinamikos observatorija (Solar Dynamics Observatory, SDO). Kosminis aparatas atlieka penkerių metų misiją, kurios pagrindinis tikslas – stebėti, kaip Saulės aktyvumas (ypač – jos magnetinis laukas) veikia Žemę.

Nors savo išvaizda Saulės „tornadas“ (mokslininkai juos vadina Saulės protuberantais) panaši į žemiškuosius giminaičius, jų kilmė yra visiškai skirtinga. Žemiškieji viesulai – atmosferos slėgio pokyčių rezultatas. O štai Saulės protuberantai susiformuoja dėl šviesulio magnetizmo.

Tiesa, ko nors daugiau paaiškinti mokslininkai kol kas negali. NASA dirbanti specialistė Terė Kucera (Terry Kucera) neslepia, jog ji ir kolegos vis dar mėgina perprasti, kaip toks reiškinys vyksta. Maždaug 8000°C laipsnių karščio „tornadas“ yra gerokai vėsesnis už supančią Saulės paviršiaus terpę (jos temperatūra – apie 2 mln. laipsnių). Pirmą sykį šį reiškinį vizualiai užfiksuoti yra pavykę 1996 m.

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas, sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (0)