Naciai mirties stovyklose stresą mažindavo joga  (1)

Vokiečių istorikas ir jogos specialistas Matias Titke aptiko duomenis, kad nacių Vokietijoje mirties stovyklų darbuotojams ir kitiems SS pareigūnams buvo rekomenduojama užsiimti joga, kad sumažėtų patiriamas stresas, ir praturtėtų siela, kūnas ir dvasia, pranešama „The Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo knygoje „Joga ir nacionalsocializmas“ Titke pasakoja, kaip joga aktyviai domėjosi SS vadas Heinrichas Himmleris, kuris senovinį mokymą pavertė filosofiją, pateisinančią Holokaustą, rašoma „Inopressa“.

Nacių susidomėjimo joga šaknys siekia 19 amžių, kai indiškasis misticizmas turėjo didelę įtaką romantikos poetams ir filosofams. Stiprėjant nacių pozicijoms, Veimaro Respublikoje augo susidomėjimas joga tarp nuo karo, nedarbo ir skurdo pavargusių žmonių.

Tačiau naciai iškreipė jogos, kaip ir daugelio kitų dalykų, prasmę. Rasių teorijos specialistai jogą aiškino kaip arijų šaukimą. Himmleris buvo įtikintas, kad joga gali tapti vidiniu nacių ginklu ir paruošti tautą būsimiems susirėmimams. Pirmasis jogos centras nacių Vokietijoje atsidarė 1937 metais ir veikė iki 1943 metų. Centras turėjo mokinių iš 50 šalies miestų.

Himmleris visur nešiojo į vokiečių kalbą išverstą Bhagavad Gitą, kurią laikė smurto ir teroro vadovu, pagrindžiančiu Holokaustą. Be to, Himmleris domėjosi ir kitais senovės Indijos religiniais tekstais, kuriuose taip pat įžvelgė arijų rasizmo pagrindus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)