Gyvsidabriniai termometrai: nebeparduodami, bet vis dar dūžta  (3)

„Gyvsidabrinius termometrus namie turiu net tris. Labai neatsparūs, bet naudoti jie man geriausi. Ką daryti su netinkamais? Į konteinerį juk nemesi, o kolekcionuoti taip pat ne išeitis“, – GRYNAS.lt teiraujasi vienas internautų. Kaip praneša specialistai, žmonės iki šiol nevengia sudužusių gyvsidabrinių termometrų mesti į konteinerį, nors tai itin pavojinga žmonėms ir aplinkai, tačiau kartu pasidžiaugia, kad iškvietimų dėl išsiliejusio gyvsidabrio mažėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis iškviečia tarnybas

„Dabar liaudis sąmoninga, didžioji dalis iškviečia tarnybas. Žinoma, nėra 100 %, kad termometras sudūžta ir iškviečia, būna ir tokių atvejų, kai neiškviečia, ką padarysi. Mūsų tarnyba stengiasi valyti ir surinkti kruopščiai, reikia tą vietą demerkurizuoti“, – aiškino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Vladas Rakštelis.

Departamento duomenimis, 2009-aisiais iškvietimų dėl sudužusių gyvsidabrinių termometrų buvo 150, 2010-aisiais specialistai rinkti gyvsidabrio vyko 99, praėjusiais metais 72 kartus. Šiais metais užfiksuoti vos 9 tokie iškvietimai.

„Dabar ne tie metai, kai 1992-1995-aisiais gyvsidabris buvo prekė, vežė jį iš kaimynų, iš Rusijos į Vakarų Europą. Tada buvo ir atsitikimų įvairių. Dabar tų atsitikimų su gyvsidabriu, termometrais vienas kitas“, – GRYNUI sakė V. Rakštelis.

Specialisto teigimu, nelaimių mažėja dėl to, kad gyvsidabrinių termometrų nebegalima įsigyti vaistinėse. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, siekiant uždrausti naudoti pavojingas medžiagas, gyvsidabrio termometrai į rinką netiekiami. Juos naudojant rizikuojama užteršti aplinką ir pakenkti savo bei artimųjų sveikatai. „Manome, kad tai yra viena priežasčių, dėl ko ir mažėja iškvietimų. Aišku, žmonės jų sukaupę daug, ne po vieną šeimoj yra ir kol išdaužys, matyt, bus tų iškvietimų“, – pridūrė pašnekovas.

Užtrunkta nuo kelių minučių iki pusvalandžio

Kaip paaiškino V. Rakštelis, į nelaimės vietą atvykusios tarnybos gali užtrukti nuo keliolikos minučių iki pusvalandžio – priklausomai nuo to, kur ir kokiu santykiu išsiliejęs gyvsidabris. Tarnybų darbuotojai specialiomis šluotelėmis, kitais reikalingais įrankiais išvalo vietą. Specialisto teigimu, kiekviename mieste yra atskiros bendrovės, atsakingos už gyvsidabrio išsiliejimą. Dėl tokių nelaimių galima kreiptis ir į Visuomenės sveikatos centrą (VSC).

„Būna kartais į įvairiausius plyšius patenka, tai iš ten iškrapštyti kartais šluotelėmis nepavyksta, tenka panaudoti ir duoną. Gali būti naudojamas ir siurblys, tačiau jis daugiau netinka naudoti kitiems dalykams, bent jau nepatartina. Tos dalelės pasilieka siurblio viduje. Jeigu ugniagesiai jį naudoja, tai tik tam darbui jis skiriamas, nes nuo pasilikusio gyvsidabrio siurblyje galima apsinuodyti“, – įspėjo V. Rakštelis.

Jokiais būdais nenaudoti siurblio ir pirštų surenkant šį toksišką metalą perspėja ir Vilniaus VSC Saugos skyriaus vyr. specialistė Ela Gurina, kurios teigimu, gyvsidabriniuose termometruose gyvsidabrio kiekis nėra didelis, tačiau atsargumo priemonės visgi būtinos.

„Blogiausia, kad gyvsidabris garuoti pradeda 0 laipsnių temperatūroje ir kuo aukštesnė temperatūra, ypač dabar, kai patalpos yra šildomos, tuo garavimas yra intensyvesnis“, – kalbėjo E. Gurina.

Kaip elgtis, kai sudužo ar įskilo gyvsidabrinis termometras, pataria VVSC Saugos skyriaus vyr. specialistė Ela Gurina:

Jeigu sudužo termometras ir atsirado gyvsidabrio lašelių, reikia paimti kokį nors pagaliuką ar stiklinę ir surinkti gyvsidabrį į vieną lašą. Gyvsidabris puikiai juda ir lašeliai sulimpa, tada labai patogu juos sudėti į stiklinį buteliuką.

Reikia paimti stiklinį buteliuką, geriausia, jeigu to stiklinio butelio kamštis yra hermetinis, jeigu nėra – bent sandariai užsidarantis buteliukas. Taip pat tinka paimti storą lapo popieriaus ir tą buteliuką pridėti prie lapo krašto, popieriumi įstumti lašus į stiklinį buteliuką.

Tą buteliuką reikėtų priduoti sostinės savivaldybės įmonei „Grinda“, kuri turi avarinę dispečerinę tarnybą ir ši tarnyba nemokamai atvyksta iš išsiveža buteliuką. Jokiais būdais negalima buteliuko išmesti į šiukšliadėžę.

Siekiant išvalyti tą vietą, kur išsiliejo gyvsidbris, reikia pasidaryti vandens tirpalą – į litrą vandens įpilti apie 2 gramus kalio permanganato arba pasidaryti muilo ir sodos tirpalą taip pat litre vandens. Tą vietą, kur buvo išsipylęs gyvsidabris, reikia išplauti. Taip pat pravėdinti patalpas.

Jeigu yra gyvsidabris tinkamai surinktas išplauta vieta, tai vėdinimas yra tik dėl šventos ramybės, nes gyvsidabrio patalpoje jau tikrai nebus, todėl paros ar kelių valandų vėdinimo nereikia.

Jeigu abejojate savo žiniomis, kaip tinkamai surinkti sudužusio termometro gyvsidabrį, skambinkite bendruoju pagalbos tel. 112. Šios tarnybos darbuotojai patars, kaip tinkamai surinkti gyvsidabrį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: