Naujojoje Zelandijoje aptikti 1,3 metro pingvinai  (0)

Naujojoje Zelandijoje aptikti suakmenėję net 1,3 metro aukščio pingvinų palaikai, skelbia mokslininkai, informuoja „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie pingvinai gyveno maždaug prieš 27-24 milijonus metų, kai didžioji Naujosios Zelandijos dalis buvo po vandeniu, o ją sudarė atsikišusios uolienos, pasitarnavusios kaip saugi priebėga nuo plėšrūnų ir galėjusios pasiūlyti nemažai maisto atsargų, teigia mokslininkai.

Pirmieji didžiojo pingvino, mokslininkų pavadinto Kairuku-Maori (naras, grįžtantis su maistu), pėdsakai buvo aptikti paleontologo Eweno Fordyce 1977 metais. Liekanos buvo išlikusios uoloje Naujosios Zelandijos Pietų saloje.

Metams bėgant E. Fordyce aptiko dar geriau išlikusius pingvino palaikus ir 2009 metais pakvietė Šiaurės Karolinos universiteto specialistą Daną Ksepką padėti jam rekonstruoti didįjį pingviną.

Mokslininkai nustatė, jog šis paukštis buvo žymiai didesnis nei pats didžiausias šių laikų imperatoriškasis pingvinas, užaugantis iki metro ūgio ir galintis sverti iki 60 kilogramų.

„Vertinant pagal pingvinų standartus, Kairuku buvo labai elegantiškas, liekno sudėjimo, jo plaukmenys buvo ilgi, tačiau kojos ir pėdos storos“, - sakė D. Ksepka.

E. Fordyce teigia, jog pingvino dydis buvo privalumas, suteikęs galimybę nuplaukti didesnius atstumus ir panerti giliau nei dabartiniai pingvinai.

Ekspertas negalėjo pasakyti, kodėl šie didieji pingvinai išnyko. Viena iš hipotezių – klimato kaita arba išaugusi plėšriųjų delfinų ir ruonių populiacija.

Ekspertų išvados skelbiamos naujausiame „Journal of Vertebrate Paleontology“ numeryje.

2010 metais mokslininkai informavo aptikę daugiau nei 36 mln. metų senumo suakmenėjusius pingvino, kurio ūgis buvo net pusantro metro, palaikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)