Dar nerodyti kadrai: erdvėlaivio „Challenger“ katastrofa 1986-aisiais (Video)  (6)

NASA žavėjęsis tuomet 19-metis kosminių skrydžių entuziastas Džefris Oltas (Jeffrey Ault) 1986-ųjų sausio 28 d. atvyko į Floridą stebėti ir mėgėjiška vaizdo kamera „Super 8“ juostelėje nufilmuoti daugkartinio naudojimo erdvėlaivio „Challenger“ su septyniais JAV astronautais skrydį į orbitą. „Vyliausi, jog tai, ką pamatysiu, prisiminsiu visą gyvenimą, – dabar prisimena unikalių video kadrų autorius. – Taip ir buvo… Tiesa, išvydau visai ne tai, ką norėjau išvysti.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dž. Oltas katastrofos dieną erdvėlaivio pakilimo procedūrą stebėjo stovėdamas Kenedžio kosminio centre, mažiau kaip už 15 km nuo starto aikštelės. Nufilmuoti kadrai artimiausiems 25-eriems metams atsidūrė kažkur Dž. Olto stalčiuose. Dienos šviesą jie vėl išvydo tik praėjusią savaitę. Vaizdo medžiagoje užfiksuotas kylantis erdvėlaivis „Challenger“. Fone girdisi susižavėjusių žiūrovų šūksniai, ovacijos ir replikos. „Nuostabu! Oho! Čia tai bent!“ – pirmosiomis skrydžio sekundėmis žiūrovų gretose girdėti vyriškas balsas. Akivaizdu, jog žmonės nesuprato, kas vyksta, kai 73-iąją skrydžio sekundę „Challenger“ netikėtai sprogo. „O, kaip gražu“, – nesuvokdama, jog regi katastrofą, sprogimu grožisi viena dama. Erdvėlaiviu „Challenger“ į orbitą skrido astronautai Maikas Smitas (Mike Smith), Dikas Skobis (Dick Scobee), Ronas Makneras (Ron McNair), Elison Onizuka (Ellison Onizuka), mokytoja Krista Makolifi (Christa McAuliffe), Gregas Džiarvis (Greg Jarvis) ir Džiudita Reznik (Judith Resnik). Visi septyni įgulos nariai žuvo. „Vyliausi, jog tai, ką pamatysiu, prisiminsiu visą gyvenimą, – dabar groteskiškai prisimena unikalių video kadrų autorius. – Taip ir buvo… Tiesa, visam gyvenimui įsiminė visai ne tai, ką norėjau pamatyti.“ Po sprogimo praėjus keletui sekundžių, už kadro iš Skrydžių kontrolės centro pasigirsta NASA viešųjų ryšių pareigūno Stivo Nesbito (Steve Nesbitt) balsas: „Dėmesio, klausykitės labai įdėmiai. Akivaizdu, jog įvyko didelis gedimas.“ Dar po kelių akimirkų tas pats balsas pranešė: „Erdvėlaivis sprogo. Mes mėginame išsiaiškinti, ką šią akimirką galime padaryti.“ Tik tuomet misijos startą stebėję žmonės suprato, kas įvyko. Žiūrovus išgirsta naujiena šokiravo.

Neseniai buvo rasta ir paviešinta dar viena mėgėjiška kamera nufilmuota medžiaga, kurioje užfiksuota „Challenger“ katastrofa. Jos autorius – Orlando oro uoste įvykius stebėjęs iš „Disney World“ pramogų parko su šeima grįžtantis Bobas Karmanas (Bob Karman). Iki tol buvo manoma, jog vieninteliai mėgėjiškai filmuoti „Challenger“ tragedijos kadrai priklausė Džekui Mosui (Jack Moss), kuris 4 min. trukmės epizodą nufilmavo iš savo namų Vinter Heivene.

Sprogusio erdvėlaivio nuolaužos pabiro į Atlanto vandenyną palei Floridos rytinę pakrantę. Kai kurios „Challenger“ nuolaužos buvo rastos vandenyno dugne. Nustatyta, jog kosminis laivas sprogo dėl izoliacinių medžiagų defekto.

Katapultavimosi ar kitokių gelbėjimo sistemų įgulos nariams erdvėlaivyje nebuvo. Vėliau tapo aišku, jog keletas astronautų po sprogimo galėjo likti gyvi. Tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reiganas (Ronald Reagan) įsakė kruopščiai ištirti incidentą, po kurio NASA daugkartinių erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa buvo nutraukta trejiems metams.

Su kitais šešiais astronautais erdvėlaiviu skrido ir Krista Makolifi (Christa McAuliffe), pirmoji projekto „Mokytojai kosmose“ dalyvė, atrinkta iš 11 tūkst. kandidatų. Mokytoja planavo JAV moksleiviams surengti pamoką tiesiai iš kosmoso. Būtent todėl, jog orbiton skriejo „civilė astronautė“, „Challenger“ startą stebėjo daugybė žmonių. Didelė jų dalis buvo mokyklinio amžiaus.

„Challenger“ įgula (iš kairės į dešinę, priekinė eilė): astronautai Maikas Smitas (Mike Smith), Dikas Skobis (Dick Scobee), Ronas Makneras (Ron McNair) ir (iš kairės į dešinę, viršutinė eilė) Elison Onizuka (Ellison Onizuka), mokytoja Krista Makolifi (Christa McAuliffe), Gregas Džiarvis (Greg Jarvis) ir Džiudita Reznik (Judith Resnik).

Vaizdo siužetas


Exclusive New Video: The Space Shuttle Challenger Disaster
(3)
(0)
(1)

Komentarai (6)