Bičių karai 2: japoninių bičių gynyba „karštuoju mirties kamuoliu“ (Video)  (7)

Besidomintieji gamtos pasauliu, ko gero, puikiai prisimena prieš keletą savaičių portale technologijos.lt publikuotą šokiruojantį vaizdo siužetą, kuriame užfiksuota, kaip keliasdešimt japoninių vapsvų per keletą valandų nukariauja ištisą europinių bičių avilį. Panašu, kad mūsų kraštų bitelės tam tikrų gynybinių manevrų galėtų pasimokyti iš kovos menus nepriekaištingai įvaldžiusių japoninių bičių. Šios nuo kraugerių japonių vapsvų išmoko apsiginti – apspisdamos ir išvirdamos užpuolikes „karštajame mirties kamuolyje“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bitės – biologiškai nepaprastai įdomūs gyvūnai. Taip yra dėl daugelio bičių talentų. Vienas iš geriausiai žinomų, neskaitant gebėjimo gaminti vertinguosius bičių produktus (medų, pikį, pienelį ir kt.) – komunikavimas atliekant vadinamuosius „bičių šokius“. Be kita ko, bitės geba atpažinti žmogaus veidus, greičiau už kompiuterius išspręsti kai kurias sudėtingas užduotis (pvz., pasirinkti trumpiausią kelią nuo žiedo prie žiedo).

O štai Tokijo ir Tamagavos universitetų mokslininkų dėka, žmonija sužinos, kaip bitės… sugeba ruošti „karštuosius patiekalus“.

Japoninės bitės yra europinių bičių giminaitės. Žinia, jos gyvena teritorijoje, kurioje vabzdžius klaikiai terorizuoja gigantiškos azijinės vapsvos – plėšrūs vabzdžiai, gerokai stambesni ir agresyvesni už kaimynystėje gyvenančius vabzdžius. Nufilmuotą jų antpuolį, surengtą prieš europinių bičių avilį, rasite spustelėję šią nuorodą.

Tačiau žudikėms, susiruošusioms atakuoti japoninių bičių avilį, katino dienos baigėsi. Japoninės bitės nekviestoms viešnioms įgudo paruošti karštą sutikimą – naują grupinį gynybos manevrą, skirtą susidoroti su stambesniais už bites avilio agresoriais. Tai – „karštasis mirties kamuolys“: bitės užpuolikę vapsvą apspinta taip tankiai, jog jų kūnų šiluma sparčiai perkaitina vapsvos organizmą ir šioji nugaišta.

„Karštojo mirties kamuolio“ taktika bičių gretose buvo pastebėta ir anksčiau. Tačiau tokį gynybinį manevrą tyrėjam pavyko nufilmuoti pirmą sykį. Be to, tyrinėdami japoninių bičių gynybos ypatumus, mokslininkai šių vabzdžių smegenyse atrado iki tol nežinotą nervinį centrą, kuris nėra būdingas europinėms bitėms.

Kaip „karštasis mirties kamuolys“ veikia tikrovėje, nufilmuota šiame vaizdo epizode:

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)