Kaip auginami anakardžiai?  (2)

Širdies (ne tos atvirukinės, bet tikros anatominės) formos geltoni ir rausvi kvapnūs vaisiai su kumpu pilkšvu poros centimetrų galiuku apačioje – taip atrodo anakardžiai, kurių skynimas Goa (Indijos valstija) jau po truputį įsibėgėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anakardžių medžius į Indiją atgabeno kolonistai portugalai XVI a. (juos pasiskolinę iš Brazilijos) ir šie čia taip puikiai prigijo, kad šiandien Indija ne tik pati suvartoja anakardžių riešutų vos ne daugiausia pasaulyje (lenktyniauja su JAV), bet ir užaugina bei eksportuoja daugiausia šių riešutų visame pasaulyje. Beje, anakardžiai pasaulyje treti pagal suvartojamumą tarp ant medžių augančių riešutų. O juos augina daugiau nei trisdešimt valstybių, tarp kurių pagal užauginamus kiekius pirmauja jau minėta Indija, Vietnamas, anakardžių tėvynė Brazilija, Tanzanija bei Gana. Vijay ir Reemos Nayak šeimai priklausančią anakardžių perdirbimo manufaktūroje kovo viduryje dar tebebuvo perdirbamas pernykštis derlius. Reema paaiškina, kad praėjusiais metais jie supirko truputį per daug riešutų, bet per metus jie nepaseno. Darbymečio metu (birželio – rugsėjo mėnesiais) manufaktūroje dirba apie 10-12 žmonių. Kovas ir balandis skirtas tik riešutų supirkimui ir džiovinimui. Nuskinti riešutai ir jų vaisiai atskiriami. Riešutai dvi-tris dienas džiovinami saulėje. Tuomet kelias valandas garinami. Ir specialiu aparatu atskirai nuo kiekvieno nulupamas kevalas. Jie irgi neišmetami lauk, parduodami, mat juose gausu dervos. Po žievės nulupimo rankomis atrenkami riešutai. Tuomet vienai parai jie pašaunami į specialią krosnį. Po 24 val. nuo riešutų nulupamas paskutinis „kailis“ – plona rusva odelė. Ji taip pat nenueina perniek, praverčia kaip vištų lesalas ar gyvulių ėdalas.

Nulupti riešutai rūšiuojami pagal kokybę – pagal dydį, rauplėtumą ir pan. Net ir lupant odelę (beje, ji nusimauna labai lengvai) sulūžę, sutrupėję riešutai neišmetami, juos parduoda restoranams, kurie naudoja anakardžius maisto gamyboje. Pavyzdžiui, korma arba kofta – patiekalai gaminami būtent su anakardžiais, kurie jiems suteikia salsvą skonį, kaip atsvarą įprastam indiškam aštrumui.

Nors ir patys turėdami anakardžių giraitę Vijay ir Reema superka juos ir iš kitų augintojų, kuriems už kilogramą moka 72 rupijas (4,14 Lt). Tuo tarpu patys paruoštų riešutų 250 g. pakelį siūlo pirkti už 140 rupijų (8 Lt).

Reema sako, kad verslas, kurį jie su vyru turi jau daugiau nei du dešimtmečius tikrai pelningas, o šie metai Goa anakardžių augintojams palankūs, mat nėra nei per karšta, nei per vėsu. Apskritai išskyrus tai, kad riešutų paruošimas reikalauja daug rankų darbo, pats riešutų auginimas labai nereiklus darbui. Medžiai neretai patys išdygsta tiesiog sėkloms nukritus ant žemės, o giraites sutvarkyti (iškirsti krūmynus ir pan.) reikia tik kartą per trejus metus.

Sakoma, kad Goa garsėja trimis F: futbolas, žuvis (ang. fish) ir feni. Paskutinis – naminė degtinė, gaminama iš anakardžių vaisių. Vijay ir Reema turi ir fenio varyklėlę Tiesa, ten naminę verda tik iš savų vaisių, iš kitų augintojų nesupirkinėja. Iš 200 kg anakardžių vaisių išspaudžiama 100 l sulčių, o iš tokio kiekio galima išvirti 30 litrų fenio. Fenio kvapas primena naminės degtinės (dėl to kyla bėdų jį gaminant pramoniniu būdu, nes nuogąstaujama, kad ne visiems toks aromatas priimtinas), tačiau laipsnių turi mažiau.

Iš didelio kanistro Vijay įlieja 750 ml savo gamybos fenio, už kurį mokama 80 rupijų (4,6 Lt). Nors Vijay priklauso brahmanų kastai, aukščiausiai tarp kastų, kuri visai nevartoja alkoholio, prisipažįsta, kad fenį mėgsta ir pasitaikius progai neatsisako jo išlenkti ir sako, kad kastos ir pagal jas priklausantis gyvenimo būdas jau atgyvenęs dalykas.

Juolab, kad, kaip teigiama, fenis turi gydomųjų savybių. Tiesa, tuomet vartoti jį reikia mažais kiekiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Saulė Videikaitė
(5)
(0)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: