„Amazon.com“ iš Atlanto dugno trauks surastus „Apollo 11“ variklius  (4)

Milijardierius, „Amazon.com“ įkūrėjas Džefas Bezosas (Jeff Bezos) Atlanto vandenyno dugne aptiko legendinės 1969-ųjų NASA misijos į Mėnulį „Apollo 11“ raketinius variklius ir planuoja juos iš ten iškelti. Anot milijardieriaus, jis finansavo sėkmingą raketų povandeninės paieškos operaciją, o dabar planuoja surastas raketas iškelti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Džiaugiuosi, galėdamas pranešti, jog, naudodama pažangiausią jūros gelmių sonarą, mūsų komanda surado „Apollo 11“ variklius 4,2 km gylyje, - „Bezos Expeditions“ tinklalapyje skelbia turtuolis iš Sietlo. – Planuojame mėginti iš ten iškelti vieną ar keletą raketos „Saturn V“ variklių.“

„Kol kas negalime prognozuoti, kokios būklės bus tie varikliai – vis tik jie trenkėsi į vandenyno paviršių didžiuliu greičiu, be to, sūriame vandenyje praleido jau daugiau kaip 40 metų, - pridūrė Dž. Bezosas. – Kita vertus, nereikia pamiršti, jog jie pagaminti iš tikrai tvirtos medžiagos. Tad kaip viskas seksis, pamatysim.“

Misijos „Apollo 11“ raketos „Saturn V“ varikliai į Atlanto vandenyną nukrito praėjus keletui minučių po to, kai jie į orbitą iškėlė erdvėlaivį „Columbia“ su astronautais Nilu Armstrongu (Neil Armstrong), Bazu Oldrinu (Buzz Aldrin), Maiklu Kolinzu (Michael Collins) bei nusileidimo aparatu „Eagle“. Nors po šio istorinio įvykio praėjo jau daugiau kaip 40 metų, raketa „Saturn V“ lieka didžiausia ir galingiausia žmonijos sukonstruota raketa, primena „Space.com“. Kiekvienas iš penkių „Rocketdyne F-1“ variklių (vieno iš jų skersmuo – 3,7 metro, o aukštis – 5,8 metro) generavo po maždaug 32 mln. arklio jėgų (visi kartu – 160 mln. (!!!) AG), o per sekundę sudegindavo po maždaug 3 tonas raketinio kuro. Per 2,5 minutės raktinių variklių penketukas gigantišką „Saturn V“ raketą iškėlė į 68 km aukštį ir pasiekė 9 920 km/h greitį.

Dž. Bezosas savo tinklalapyje rašo, jog būdamas penkerių jis it užburtas stebėjo „Apollo 11“ starto procedūrą, tačiau misijos raketomis pradėjo domėtis tik neseniai.

„Maždaug prieš metus pradėjau rinkti povandeninio pasaulio profesionalų komandą, kuri Atlanto dugne galėtų surasti ir restauruoti „Apollo 11” variklius, kuriais buvo pradėta istorinė žmonijos kelionė į Mėnulį“, - rašo Dž. Bezosas.

Milijardierius pripažįsta, jog varikliai formaliai priklauso NASA ir puoselėja viltis, jog vieną dieną jos bus eksponuojamos muziejų lankytojams.

„NASA yra viena iš nedaugelio institucijų, gebančių įkvėpti net ir penkiamečius. Būtent taip atsitiko su manimi, kai man buvo penkeri. Aš tikiuosi, jog tie iš nebūties ištraukti varikliai įkvėps dar ne vieną jauną žmogų, kuris ateityje galbūt sukurs naujų raketų.“

„Apollo 11“ raketų „gelbėjimo“ operacija yra jau antrasis Dž. Bezoso projektas, susijęs su kosmosu. Pirmasis – bendrovė „Blue Origin“, iš dalies finansuojama NASA, kurianti komercinius erdvėlaivius, kuriais į orbitą būtų skraidinami žmonės.

Parengė Saulius Žukauskas,
Sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)