Žalia spalva žadina kūrybiškumą  (9)

Tyrimo rezultatai rodo, kad trumpas žvilgterėjimas į žalią spalvą pažadina žmogaus kūrybines galias. Vokiečių mokslininkai išsiaiškino, kad žmonės, prieš kibdami į kūrybinę užduotį, pažiūrėję į žalią spalvą tampa kūrybiškesni. Kitų spalvų, pavyzdžiui, baltos, pilkos, raudonos ar mėlynos, įtakos nepastebėta, rašo msn.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo, aprašyto „Personality and Social Psychology Bulletin“ žurnale, metu mokslininkai 69 žmonėms davė užduotį išvardyti kuo daugiau būdų, kaip būtų galima panaudoti tuščią skardinę. Tuomet kiekviena idėja buvo įvertinama pagal jos kūrybiškumą ir sumanumą. Prieš kūrybiškumo testą pusei eksperimento dalyvių buvo parodytas žalias stačiakampis, likusiems – baltas.

Dalyviai, prieš atlikdami užduotį žiūrėję į žalią stačiakampį, pateikė daugiau kūrybiškų idėjų nei tie, kuriems buvo parodyta baltos spalvos figūra. „Žalios spalvos“ efektas, kaip jį praminė mokslininkai, suveikė ir tuomet, kai daliai eksperimento dalyvių prieš kūrybinę užduotį buvo parodytos kitos spalvos figūros – pilkos, raudonos ar mėlynos.

Tyrimo autorės Stephanie Lichtenfeld nuomone, žalia susijusi su kūrybinių galių sužadinimu, mat ši spalva asocijuojasi su augimu – ne tik fiziniu (augalų), bet ir psichologiniu.

„Žalia – lyg signalas, sukeliantis motyvaciją stengtis užduotį atlikti geriau ir taip tobulėti, augti“, – aiškino S. Lichtenfeld.

Vis dėlto, „žalios spalvos efektas“ yra labai subtilus. Kol kas tebėra neaišku, ar kūrybiškumą didina visi žalios spalvos atspalviai, ar tik „gamtinė žalia“. Būtent pastaroji buvo rodoma eksperimento metu.

Taip pat dar nėra aišku, ar pažiūrėjus į žalią spalvą ilgiau nei tris sekundes, kūrybinės galios dar labiau išauga, ar, priešingai, susilpnėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: