Dantų tatuiruotės – apsaugai nuo bakterijų burnos ertmėje  (2)

Elektroninės tatuiruotės ateityje galbūt stebės įvairiausius žmonių sveikatos būsenos parametrus – pradedant širdies ritmu, baigiant cukraus kiekiu kraujyje. Tačiau jau sukurta ir tokia, kurios paskirtis – atlikti burnos ertmės monitoringą. Dantin įmontuotas jutiklis seilėse gali aptikti įvairias bakterijas, sukeliančias visokių sveikatos bėdų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jutiklis pagamintas iš grafeno ir, kaip tvirtina Prinstono ir Taftso universitetų mokslininkai, burnoje gali aptikti net ir pavienes bakterijas. Maiklas Makalpainas (Michael McAlpine) su kolegomis sukūrė metodą, kuriuo galima grafeninius nanojutiklius atspausti ant šilko substrato. Įrenginį išradėjai papildė elektrodais ir indukcine rite – kad įrenginys būtų aprūpintas energija. Jį galima implantuoti į danties ar kurio nors kito žmogaus organo audinius.

Grafeno struktūros įrenginyje praturtinamos antibakteriniais peptidais, reaguojančiais į bakterijas – sistemą galima naudoti kaip „antivirusinę“ priemonę. Rezultatas – bevielis jutiklis be baterijos, gebantis nustatyti, kokia bakterijų rūšis papuolė į burną. Kadangi elektroninė tatuiruotė įspausta į šilką, jutiklis pasižymi taip pat ir elastinėmis savybėmis, vadinasi, jį galima integruoti taip pat ir į minkštuosius audinius – ne tik į dantų emalį.

Jutiklis taipogi gali būti naudojamas ligoninėse ar tose patalpose, kur gali tarpti antibiotikams atsparios bakterijos. Tiesa, kol kas neaišku, kiek ilgai toks jutiklis burnos ertmėje veiks. Tikėtina, jog jis gali būti pažeistas dantų šepetėliu valantis dantis. Tačiau mokslininkai mėgina kurti ir tobulesnius pasyviosios medicininės diagnostikos jutiklius, kurie sveikatos būklę sektų iš organizmo vidaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(201)
(0)
(201)

Komentarai (2)