Šokis su mirtimi: paslaptingas Famadihana ritualas Madagaskare (Video)  (0)

Vietiniai Madagaskaro gyventojai turi vieną labai specifišką šeimos šventę, kuri mums atrodo iš tiesų egzotiškas ritualas, tai Famadihana arba verčiant pažodžiui „kaulų pamaloninimas“. Šis ritualas atliekamas kartą per septynerius metus, tuomet atidaroma šeimos kapo kripta, paimami iš jos artimųjų palaikai ir pervyniojami į naują audeklo atraižą. Vėliau su „atnaujintais“ palaikais šokama ir kitaip linksminamasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai šios šventės skamba gyva muzika, o mirusių protėvių garbei aukojami gyvuliai, kurių mėsa padalijama svečiams ar šeimos nariams, rašo tinklalapis oddity.com.

Famadihana – tai laikas, kuomet vyresnieji šeimos nariai bendrauja su jaunesniaisiais ir šiems stengiasi papasakoti apie mirtį bei perteikti pagarbos mirusiems svarbą. Ši šventė skirta šeimoms, kad jų nariai galėtų susiburti kartu ir parodyti vieni kitiems, kaip juos myli.

Madagaskaro gyventojai tiki, kad žmonės atgimsta ne iš žemės (kaip manoma daugelyje Afrikos regionų tautų), bet iš savo protėvių palaikų, tai paaiškina mirusiųjų kulto svarbą. Taip pat tikima, kad kol žmogaus kūnas nėra suiręs, jo siela gali bendrauti su gyvaisiais.

Žvelgiant iš praktinės pusės, Famadihana ritualas yra gana brangus dalykas, nes visai šeimai ir giminaičiams reikia persirengti naujais drabužiais, šiai progai gaminami specialūs valgiai ir žinoma, būtina laidojimo kripta, kuri nėra pigi. Dažnai nepasiturintiems žmonėms reikia keleto metų, kad sutaupytų pinigų savo mirusiųjų artimųjų pagerbimui ir jų perlaidojimui kriptoje.

Apie šį paprotį Madagaskare esama įvairių nuomonių: vieni tai laiko bereikalingu išlaidavimu, kiti tiki, kad tai vienintelis būdas pagerbti savo mirusius protėvius ir palaikyti su jais ryšį.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)