Amžinai degantis miestas (Video)  (9)

Jau 50 metų degančių Centralijos (JAV) požemių ugniagesiams nepavyko užgesinti, o kaip sutramdyti ugnį nežino niekas. Amžinai degančiame mieste gaisras kilo paprasčiausiai deginant šiukšles ir tęsis, spėjama, dar kelis šimtus metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2012-05-11 Amžinai degantis miestas (Video)  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Centralija - mažas miestelis pačioje Pensilvanijos širdyje, Kolumbijos apygardoje. Jis geriau žinomas kaip degantis miestas. 1962 metais gegužės mėnesį, nerūpestingai deginant į duobę sumestas šiukšles, liepsna persimetė į netoliese buvusias anglies kasyklas. Paviršiuje įsiliepsnojusią ugnį ugniagesiams užgesinti pavyko, tačiau, kaip sutramdyti ugnį anglies kasyklose, nežino niekas.

Per kelias savaites požeminė ugnis persikėlė į visas netoliese esančias anglies kasyklas ir išplito po visu Centralijos miestu. Karštos ir nuodingos dujos skverbėsi pro namų ir įmonių rūsius ir smarkiai kenkė miestelyje gyvenančių žmonių sveikatai.

Pastaruosius du dešimtmečius ugniagesiai visaip stengėsi kovoti su ugnimi: jie pylė vandenį bei žemes, bandė iškasti degančias medžiagas ir vėl bandė užversti žemėmis, tačiau niekas ugnies neužgesino.

Iki 1980 metų ugnis išplito 200 ha sklype, o kylančios dujos pasiekė žmogaus gyvybei mirtina ribą. Kadangi ugnis ir garai trukdė kasdieniniam žmonių gyvenimui ir kenkė sveikatai, gyventojus teko iškeldinti į kitus miestus, surandant jiems gyvenamąsias vietas, tačiau buvo ir tokių, kurių nepavyko įtikinti palikti gimtuosius namus. Taip iki 2005 metų iš 1100 miestelyje gyvenusių žmonių liko vos kelios dešimtys.

Kadaise gyvybingas miestas, kuriame veikė penki viešbučiai, devynios bažnyčios, kelios dešimtys parduotuvių ir salonų, dabar atrodo lyg vaiduoklių miestas. Net prie įvažiavimo į miestą pastatytas perspėjamasis ženklas, kad kelionė per Centraliją gali pakenkti sveikatai dėl dujų ir bet kada galinčio įgriūti grindinio.

Po miestu vis dar dega ugnis ir kuo toliau tuo smarkiau ji plečiasi. Anglių yra pakankamai, kad ši ugnis degtų dar 250 metų, tačiau tikimasi, kad užteks ir 100 metų ugniai užgesti. Mokslininkai specialiais prietaisais paskaičiavo, kad dešimt pėdų po žeme temperatūra siekia 187 laipsnius pagal Farenheito skalę (apie 86 laipsnius Celsijaus).


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Dovilė Daukšaitė
(1)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: