Misija į Marsą: kodėl Rusija ir JAV turi bendradarbiauti?  (18)

Rusija yra pasiruošusi ir viliasi, kad žmogaus pilotuojamą misiją galėtų įgyvendinti bendradarbiaujant kartu su JAV. Kol NASA nesiekia jokių susitarimų dėl misijų į Raudonąją planetą, Rusijos federacinės kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovo pavaduotojas Sergejus Saveljevas tikina, kad geriausias sprendimas norint įgyvendinti šį tikslą – tarptautinių jėgų suvienijimas, rašo „Space.com.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nėra nei vienos šalies, kuri viena pati galėtų organizuoti ir užtikrinti sėkmingą žmogaus pilotuojamą misiją į Marsą ir atgal“, – sako S. Savelievas.

NASA vadovas Charlesas Boldenas sutinka, kad bendradarbiaujant galima pasiekti užsibrėžtus tikslus.

„Mes stengiamės bendradarbiauti su visais, kurie nori prisidėti prie misijos į Marsą. Mūsų tikslas – suformuoti tarptautinę koaliciją. Ir šiuo metu beveik viskas, ką mes darome, yra susiję su tarptautiniu bendradarbiavimu“, – sako NASA vadovas. C. Boldenas priminė, kad per 52-ejus NASA veiklos metus tarptautinis bendradarbiavimas buvo vienas pagrindinių dalykų. Per tą laiką buvo pasirašyta apie 4 tūkst. susitarimų su daugiau nei 120 šalių. Šiuo metu NASA turi pasirašiusi 535 tarptautinio bendradarbiavimo susitarimus.

Tarptautinis šalių bendradarbiavimas kosmoso tyrimuose yra svarbus daugeliui valstybių, nes tyrimai labai brangiai kainuoja. Šiuo metu Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) misijose JAV ir Rusija bendradarbiauja kartu su Japonija, Kanada ir Europos kosmoso agentūra, nes pastatyti TKS reikėjo didelių finansinių išteklių – 100 mlrd. JAV dolerių.

Misijos į Raudonąją planetą reikalauja ne tik didelių finansinių išteklių, bet ir naujausių technologijų.

„Jei norime įgyvendinti šią misiją, mes turime patobulinti naujausias technologijas“, – sako „Roscosmos“ vadovo pavaduotojas.

NASA šiuo metu tobulina sunkaus pakėlimo raketą „Space Launch System“ (SLS), kuri galės skristi į Mėnulį, asteroidus ir galės pasiekti Marsą. Tikimasi, kad pirmas SLS skrydis bus atliktas 2017 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)