Pasitikėjimą žmonėmis lemia jų veidas  (0)

Kai esame priversti nuspręsti, kuo pasitikėti dėl piniginių reikalų, dažniausiai renkamės tuos asmenis, kurių veidas atrodo labiausiai patikimas. Tyrimai atskleidžia, kad nepaisant to, jog yra pasakoma, kad to asmens reputacija yra ne kokia, juo pasitikima vien dėl patikimai atrodančio veido, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Patikimumas yra vienas svarbiausių žmogaus bruožų, kai kalbame apie socialinius ir ekonominius santykius. Mes bandymais tyrėme, ar žmonės imasi svarbių sandorių, pasikliaudami žmonėmis pagal jų veidus. Atrodo, kad žmonės yra labiau linkę pasikliauti savo instinktais, kai ieško patikimo žmogaus“, – teigia britų mokslininkas Chrisas Olivola.

Kiek patikimas atrodo žmogus, nulemia jo veido plotis. Tie žmonės, kurių veidai yra platesni, dažniau apibūdinami kaip nepatikimi. Tyrimai atskleidžia, kad dažnai manoma, jog plataus veido savininkai gali elgtis neetiškai. Tyrimo metu kompiuteriu buvo sukurta 20 veidų porų – vienas buvo siauresnis, kitas platesnis. Šie veidų paveiksliukai buvo naudojami bandymo metu.

Kiekvienam savanoriui buvo duota tam tikra pinigų suma. Jie turėjo pasakyti, kiek pinigų investuotų asmeniui, kurio nuotrauką pamatydavo ekrane. Tyrimo dalyviams buvo pasakyta, kad jų „investuota“ pinigų suma padidės trigubai ir asmuo, kurio veidas matomas nuotraukoje, tuos pinigus grąžins. Tokiu būdu bandymo dalyviai turėjo paskatą „investuoti“ tik patikimiems asmenims.

Pastebėta, kad iš 15 dalyvių 13 „investavo“ daugiau tiems žmonėms, kurių veidai atrodė patikimi.

Antro tyrimo metu eksperimento dalyviams buvo pasakojamos teigiamos arba neigiamos istorijos apie ekrane matomus asmenis. Tačiau, nepaisant pateikiamos informacijos, vis tiek buvo daugiau „investuojama“ patikimo veido žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: