Geriausios 2012-ųjų iliuzijos: nuo gražuolių iki pabaisų – vienas žvilgsnis (Video)  (7)

Neįtikėtina, tačiau grožio ir žavesio etalonais laikomi garsių ir pripažintų pasaulio aktorių ar tiesiog šiaip gražių ir simpatiškų žmonių veidai, žvelgiant į juos tam tikru kampu, gali virsti pabaisų fizionomijomis. Įspūdingą psichinę iliuziją pristato „Newscientist.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Triuko paslaptis – periferinis regėjimas. Jei žiūrėtume ne tiesiai į gražuolių (lytis šiuo atveju – ne tokia jau ir svarbi) veidus, o truputį tiems veidams pro šalį, mūsų periferinis regėjimas atskleistų netikėtų išvaizdos momentų. Kitaip tariant, nuo grožio iki bjaurumo – tik vienas žvilgsnis arba keletas kampinių minučių...

Šią iliuziją visai atsitiktinai atrado Kvinslendo universiteto (Australija) psichologijos studentas Šonas Merfis. Jis stebėjo kitam eksperimentui skirtas nuotraukas ir atkreipė dėmesį, jog akies krašteliu matomi veidai suvokiami kaip iškraipyti, deformuoti.

Su kolegomis išsamiau ištyręs šią iliuziją, Š. Merfis priėjo išvadą, jog veidai iškraipomi tik tuomet, kai demonstruojami veidai sulygiuojami pagal akių aukštį – stebimų veidų akys turi būti viename lygyje, o fotografijos demonstruojamos trumpais epizodais, sparčiai jas keičiant. Veidų transformacijas sukuria vienas po kito rodomų veidų skirtumai. Pavyzdžiui, didelės akys atrodys išsprogusios, jei prieš tai buvo demonstruojama žmogaus su mažomis akimis fotografija (ir atvirkščiai).

Mokslinėje periodikoje ši suvokimo iliuzija buvo pristatyta dar pernai. Tačiau efektingas vaizdo filmukas, iliustruojantis iliuzijos poveikį, sukurtas tik dabar. Ši iliuzija konkurse „Best Illusion of the Year“ („Metų Iliuzija“) buvo pripažinta laureate.

Vaizdo siužetas 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(2)

Komentarai (7)