Prieš milijardus metų Marsas buvo žymiai panašesnis į Žemę, nei manyta iki šiol  (11)

Nauji Marso vulkano tyrimai parodė, kad prieš milijardus metų Raudonoji planeta buvo žymiai panašesnė į Žemę, nei manyta iki šiol. Marso paviršiuje buvo gausu vandens, o planetą gaubė pakankamai storas atmosferos sluoksnis, tvirtina mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikėtina, kad prieš 3,5 milijardo metų Raudonosios planetos oras buvo tankesnis bent 20 kartų, nei yra šiuo metu, rašo space.com.

„Atmosferos spaudimas, tikėtina, vaidino svarbų vaidmenį formuojant Marso paviršių. Planetos paviršius, vandens planetos paviršiuje savybės ir potenciali gyvybės forma yra veikiami atmosferos sąlygų“, – sako tyrimui vadovavęs Džordžijos technologijų instituto mokslininkas Josefas Dufekas.

Šiuo metu Marso atmosfera sudaro tik maždaug apie 1 proc. Žemės tankio.

„Mūsų tyrimas susijęs su spėliojimais, kad ankstyvasis Marsas buvo bent jau laikinai vandeningas ir padengtas tankesne atmosfera, nei yra šiuo metu. Pagal turimus duomenis ištyrėme tik vieną vulkano išsiveržimą, kuris buvo tik vienoje planetos vietoje. Ateityje tikimės turėti daugiau pavyzdžių, kuriuos mums duos marsaeigis „Curiosity“, ir juos ištirti“, – sako mokslininkas.

Marsaeigis „Curiosity“ ant Marso paviršiaus turėtų nusileisti šių metų rugpjūčio 5 dieną ir ieškoti galimų gyvybės įrodymų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (11)