Rusijos politikai okupacijos žalą Lietuvai siūlo atlyginti SSRS rubliais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

warnenas 2012-05-25 12:44
Pritariu Uogieniui, nors ir kai kuriu pasisakymai buvo idomus. Bet esme ta, kad jos nera. mes kazko reikalaujame is Rusijos buvusios CCRC, per ta laika ir valdzia pasikeite, nors esme liko ta pati. Bet nei mums yra naudos prasyti kazkokio atlygio, kai tai senai viskas buvo. Buvo okupacija, tai del okupacijos galime toliau pyktis ir su Lenkija. Geraiu pamirsti visas nuoskaudas ir stengtis, kad visos duris butu atvertos su Rusija ir ju atidarytu dar daugiau bendradarbiaujant ir stiprinat musu ekonomika. Nereikia bandyti kazka irodyneti, o pasiimti naudos is to.
andriulis 2012-05-25 12:55
Klausyk misteri interpretacija, maziau interpretuok, nes eilini karta nusikliedesi. Daznai perfrazuoji kitu zmoniu mintis, kad butu patogiau pulti. Is pradziu isiskaitom gerai,o veliau cituojam!!!
Gnostic 2012-05-25 13:24
keista atpirkimo oziu logika - vieni prishiko, kitiem valyt reik. tas pats kas zydam ismokos uz ju proproproseneliu padulkinima...
wdm 2012-05-25 13:31
Ar mes prašėm tu objektų, jų esmė buvo parodyt pasauliui kad gera daro lietuvai, o tuo pačiu gauti naudą, maistą, medžiagas. O gal žmonių gyvybę galima prilyginti kažkokiai pinigų sumai? Aišku lietuvių kalbos naikinimas irgi nieko blogo
Vytax 2012-05-25 13:39
Deja yra priešingai. Rusija pati yra labiau priklausoma nuo žaliavų eksporto, nei Vokietija ar kita didžioji ES šalis nuo importo iš Rusijos. O dėl okupacijos žalos atlyginimo tai mano nuomonė tokia. Tai būtų galima pamiršti jei Rusija pasirinktų naują kelią ir nebetęstų buvusių sovietų sąjungos tradicijų. O dabar kaip matom yra priešingai. Tai metro stotis Stalino vardais vadina. Tai moksleivių sąsiuvinius su užrašais šlovinančius buvusius sovietų sąjungos vadovus pardavinėja ir t.t.
Eidumukas 2012-05-25 13:46
Kai įmonėje pasikeičia vadovas ar pavadinimas, nenubraukiame jos skolų. Su valstybe lygiai tas pats. Nes kitaip būtų nelogiška, kad vokiečiai atlygina žalą, o rusai ne. Rusija apskritai įdomiai padarė: a) kai jai patogu, skelbiasi SSRS teisių perėmėja, jos tąsa (pvz., JTO organizacijoje ji perėmė SSRS vietą), b) o kitu atveju laiko save kita valstybe nei SSRS (puikus pavyzdys nenoras atlyginti žalą, nes ją "padarė" ne Rusija, o SSRS). Visuotinai pripažinta, taip pat pagal tarptautinę teisę Lietuva buvo okupuota, o vėliau aneksuota. Čia faktas. Todėl Lietuvai priklauso žalos atlyginimas. Tik kitas, praktinis klausimas, ar verta po tiek laiko jo prašyti, ar mums to tikrai reikia ir pan. Turbūt būtų ramiau gyventi išmokus istorijos pamokas ir atgal nesidairant, o dirbant į ateitį.
Uniklas 2012-05-25 15:15
Pilnai sutikčiau su Rusijos siųlymu, tik manau jis nėra pilnas. Dar reikia prirašyti, kad jie mum sumokės Lietuvos žmonių sumokėtus mokesčius kokiais nors normaliais pinigais, tuomet mes laisvai iš tų jų sumokėtų mum pinigų galėsim išmokėti jiem visas statybas kurias jie atliko, ir dar, turbut, liksim su keliais Lietuvos metiniais biudžetais pinigų.
blizzard 2012-05-25 15:25
Na matosi spaudos konferencijoj žodžių į vatą nevyniojo Bet tiesios tikrai yra, iš tikrųjų Sovietų sąjungą daug ką pastatė Lietuvoje tuo metu fabrikai mokyklos gamyklos kolūkių technika ir t.t. viskas juk buvo daroma rusų iniciatyva, o po SSRS griūties jau mūsiškiai pasidarbavo viską sugriaudami parduodami fabrikų įrangas, metalą ir t.t. dabar praktiškai mažai kas belikę.
WD 2012-05-25 15:27
... ir visi bus laimingi, o mes mokesim po XX litu kad vaziuoti lietuvos keliais, nes dauguma ju pastatyta dar prie Sovietu. Mokesime kad patekti i TV boksta ir puse salies pastatu. Jei Rusija atsiims viska, ka cia pastate, Lietuvos nebebus. Koks skirtumas kieno rankomis tai pastatyta, tai buvo Maskvos pinigai, jie yra investuotojai. O nenustebciau jei musu politikai parduotu visa lietuva (kaip vienam linksmam klipe) uz tuos keliasdesimt mlrd litu ir susikistu juos sau i kisenes.
deivec 2012-05-25 15:43
aisku apie leninio paveikslo pinigus juokas nejuokingas... bet... rusas gerai pasake apie SSRS laikais pastatytus objektus.... JOKIAIS KRAUJAIS NEBUTUME PASTATE IMONIU KURIOS IKI SIOL SEKMINGAI DIRBA...KALBU APIE LIETUVOS PRAMONES GIGANTUS... DABAR NORIME STATYTI ATOMINE...TAI MILIJONAI NUOMONIU...TAIGI KOL MES VIENA GAMYKLA PASTATYTUME..PRAEITU KELI DESIMTMECIAI SU MUSU MENTALITETU... TAIGI IVERTINKIME IR KA RUSAI PALIKO....
Kirtiklis 2012-05-25 15:44
Nes nenorėjo tokio bajerio kaip 1918 nepriklausomybė ir kad jis pasikartotų, ir jie negalvojo kad vėl taip bus 1990, todėl dėjo visas pastangas ir elgėsi kaip namuose, statė ir bandė pilnai integruoti i SSRS visam laikui.
Kirtiklis 2012-05-25 15:51
Žmogau, pažiūrėk ir paskaityk kaip augom ir kaip statėm tarpukariu, jei ne SSRS tai būtum turėję nepriklausomybe. O žinai ką tai reiškia po WW2? Ogi Maršalo planą ir lėšas atstatyti ką sugriovė karas bei statyti naujas įmones. O tavo tos įmonės kurios išgyveno po 1990 buvo stipriai modernizuojamos kad gaminamų produktų kokybė pagerėtų.
Analog 2012-05-25 15:52
Robotukų kariauna su Arnu priešaky. Teip teip, čia ne jie mum turi mokėt, o mes dar jiems, tiesa, kartą jau mokėjom... krauju.
blizzard 2012-05-25 15:56
Tai kad visam SSRS bloke jie statė viską, ne vien Lt
Kirtiklis 2012-05-25 16:00
Nes galvojo SSRS - amžiams, didžioji pasaulinė revoliucija tuoj ateis..
immortallt 2012-05-25 16:22
O is kur finansavimas SSRS atejo ? Isvezdavo ~50% produkcijos is cia Parduodavo maista uz uzsienin Tai mes jiems dirbom. Viska state lietuviai savo rankomis. Jie zaliavo atvezdavo nebent ko reikedavo. Papasakokit man, kiek Rusija maisto issiaugindavo savo teritorijoje ? O kiek gamyklu turejo ? Kiek LT atiduodavo i Maskva. Apie nafta ir dujas turiu omeny, jei ne okupacijos metu rusu susikrautas kapitalas, tai nebutu sugebeje isirengti vamzdynu, kuriais dabar ir pumpuoja nafta bei dujas i Europa, o ne kad mes dabar nuperkame didziaja dali. Pasvaiciojimai neidomus. Gerai. Du faktai: LT pries okupacija buvo praktiskai lygi su Vokietija. LT po okupacijos, turbut net su Ispanija nebuvo lygi, o Ispanija tai kaimas Europos zemelapyje. O dabar geriau pasakykite, ka dave rusai ? Vos ne grazino baudziava ? Kolukiai tikrai nebuvo privati nuosavybe. Tad su siokiom tokiom garantijom socialinem baudziava. Nepaneigsit. Ka dar ? Ai sumazino lietuviu populiacija, nes protingesnius ir gabesnius arba iszude vietoje, arba besiunciant i tremti dar dalis mire, na o dalis isgyveno praktiskai ant ledo, kai kam labiau pasiseke ir berods i Kaukaza isveze. Ka dar gero dave ? Ai ismoke liaudi but alkoholikais, vogti ir laukti issiziojus, kol kas nors ides i burna sukramtyta maista. Ismoke negalvot ir nekest verslininku ir verslo. Butu aisku idomu, jei butu paviestina tikra informacija apie prekybos srautus is LT i Maskva ir atgal. Bet to niekada gyvenime nebus. Jei jus norit atgal i ta glebi - prasom. Be jokiu problemu turetumet patekti tiek i Rusija, Baltarusija ar Ukraina, bet aiskink, kad rusai mums dave lb daug kazko yra... net nezinau tokio zodzio, kuris cia tiktu. P.S. sovietu statyti pastatai, vamzdynai, fabrikai - jie buvo totaliai nekonkurencingi palyginus su vakaru technika. Energetines sanaudos ir nuostoliai, gaminiu kokybe, ivairove, savikaina - TRAGEDIJA. Net siais laikais rusu fabrikai didieji didzioji dalis itin stipriai atsilieka nuo musu, o ka jau kalbet apie Europinius. Kodel taip sakau ? Nes atlikineju industriju analizes ir Rusija nagrineju kartu su dar 18 saliu. O ten buna visa informacija apie energijos sanaudas bei kokios salys jas perka. Kartais kokia apzvalga dar randi, kur paaiskinimu randi po analizes atliktos, kodel yra taip kaip yra.
azotas 2012-05-25 16:29
O as nesuprantu kam prasyt to zalos atlyginimo jaigu zinom, kad neakas nieko nemokes ? Toks jausmas, kad tik norime dar labiau pablogint santykius kurie ir taip sugadinti. Cia politika tokia ar kas ?
blizzard 2012-05-25 16:33
Nežinau ir aš, čia gal tiesiog politikos nebūvimas? Matyt už dujas dar pigia mokam
Analog 2012-05-25 16:38
Padlaižiaut patinka?
faktas 2012-05-25 17:09
, na į glėbį Rusijai niekas nenori, o tuo labiau aš. (-: SSRS Lietuvai davė tiek žalos, tiek naudos. Net negalima pasakyti, ar daugiau žalos, ar daugiau naudos, nes jie abu per daug skirtingų pobūdžių, kad būtų galima lyginti. Užstrigo komentaras apie alkoholizmą. Netiesa, kad SSRS Lietuvius pavertė alkoholikais. Aš anksčiau pats taip maniau, bet du žmonės (istorikas ir filologė) nepriklausomai vienas nuo kito šitą mitą paneigė. Lietuvių tautosakoje alkoholiniai gėrimai minimi žymiai dažniau nei daugumos kitų kultūrų tautosakose, įskaitant senovinę Rusiją. Alkoholizmas būdingas praktiškai visai šiai žemyno daliai. Dėl SSRS investicijų į Lietuvą - jei teigi, kad tai pastatyta už mūsų pinigus, paskaičiuok, per kiek laiko lietuviai padarytų tą patį su savo biudžetu. Kiekvienai mokyklai pastatyti reikia kelių milijonų, o gamyklos... Ten išvis šimtai milijonų kiekvienai... Ir nėra labai gerai kalbėti apie tuos dalykus, naudojant sąvoką "rusai". Rusai nuo SSRS nukentėjo daug labiau nei lietuviai. Kai buvau studentas, man teko nuomotis butą, kurio savininkas - lietuvis Sibiro tremtinys, tai kartais pakalbėdavom apie trėmimus. Aš prisiklausiau LABAI BAISIŲ dalykų apie tuometinį rusų gyvenimą, bet niekada neteko girdėti, kad lietuviai Lietuvoje žiemomis naktimis eitų į laukus rinktis sušalusių ir papuvusių bulvių, kad tik išgyventų. Baisiausias dalykas, ką girdėjau apie lietuvius - reikėjo kelias valandas stovėti eilėj prie mėsos ir dažnai priėjus prekystalį mėsa jau būdavo pasibaigus... Jei SSRS būtų buvus demokratinė, tai sutikčiau - tai tikrai būtų rusų kaltė, bet nepamiršk, kad tai buvo gryna diktatūra, visi besipriešinę žmonės, iš kurių dauguma buvo patys rusai, buvo sunaikinti! Dėl to ir sakau, kad SSRS padarytos žalos nereikėtų užkabinti ant šiuolaikinių rusų mokesčių, nes tai tiesiog neadekvatu. Daug protingiau būtų ieškoti taikių prekybinių ryšių, nes Rusija labai svarbus vartotojas, turintis be galo dideles rinkas.