Šešiolikametis išsprendė Isaaco Newtono mįslę, kuri kankino matematikus 350 metų  (15)

Šešiolikos metų indų kilmės Shouryya Ray, moksleivis iš Dresdeno, Vokietijos, išsprendė dvi dalelių dinamikos teorijas, kurios anksčiau buvo įveikiamos tik galingiems kompiuteriais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

S. Ray Vokietijoje su savo šeima gyvena pastaruosius ketverius metus. Jo tėvas – inžinierius, nuo mažų dienų sūnų pratino prie matematikos. Sudėtingas lygtis jis pradėjo spręsti būdamas šešerių, tačiau dabar neigia esąs genijus. „Mokykloje yra daug kitų dalykų, tokių kaip futbolas, kurie, norėčiau, kad man sektųsi labiau“, – sakė S. Ray.

Dalelių dinamikos teorijos uždaviniais S. Ray susidomėjo mokyklos ekskursijos į Dresdeno universitetą metu, kai ten sutikti profesoriai aiškino, jog I. Newtono užmintos mįslės yra neišsprendžiamos. „Aš savęs paklausiau – o kodėl gi ne? Manau, kad tai tebuvo moksleivio naivumas. Aš negalėjau patikėti, kad nėra sprendimo“, – aiškino moksleivis.

Nors sprendimą jam pavyko surasti, jį dar turi patvirtinti nepriklausomi ekspertai. Jei paaiškės, jog sprendimas tikrai teisingas, tai reikš, kad fizikai galės tiksliai apskaičiuoti įvairius dinamikos įvykius, pavyzdžiui metamo kamuoliuko trajektoriją ir prognozuoti, kaip jis atsimuš į sieną ir nuo jos atšoks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(7)
(-3)

Komentarai (15)