Lietuvoje bus matomas šimtmečio reginys: Venera „ridensis“ Saulės paviršiumi (Video)  (6)

Dangaus stebėtojai ir astronomai vos prieš savaitę stebėję įspūdingą žiedinį saulės užtemimą turėtų dar kartą nusivalyti apsauginius akinius ir ruoštis bemiegei nakčiai. Tokio reginio, koks Lietuvoje bus matomas ankstų birželio 6-tosios rytą, nepamatysite ateinančius 105-erius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tą dieną antroji saulės sistemos planeta Venera praskries tarp Žemės ir Saulės, o iš mūsų planetos atrodys, kaip ji slenka Saulės paviršiumi – toks reiškinys vadinamas Veneros tranzitu.

Jei jį pražiopsosite, sekantis Veneros tranzitas vyks 2117-ųjų gruodžio 11 d. - skelbia NASA visiems norintiems pasižymėti šią dieną savo kalendoriuje.

Tai neįprastas reiškinys netgi astronomams. NASA atstovai aiškina, jog du Veneros tranzitai įvyksta paeiliui kas aštuonerius metus, o vėliau jų ilgai neįmanoma pamatyti. Taip nutinka todėl, kad Veneros metai turi 224, o Žemės – 365 dienas.

NASA duomenimis, Lietuvoje bus matoma, kaip Venera padarys lanką Saulės viršuje.

Tranzitas turėtų būti matomas birželio 6 dieną, jis prasidės apie 1 valandą 5 minutės Lietuvos laiku, tačiau bus matomas maždaug nuo 3 val. 50 min (saulei pakilus virš horizonto) iki 7 val. 50 min. ryto. Astronomai rekomenduoja ieškoti šviesaus horizonto rytų pusėje. Iš viso Veneros keliavimas pro saulę truks apie 6 valandas 40 minučių.

Paskutinis Veneros tranzitas įvyko 2004-ųjų birželį.

Šį reiškinį astronomijos mėgėjai galės stebėti pro specialius teleskopų filtrus ir tam skirtus specialius akinius, apsaugančius akis nuo matomų ir ultravioletinių spindulių. Savadarbėmis priemonėmis tranzitui stebėti naudotis labai pavojinga, nes galima apakti.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Inga Labutytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)