Vyro prisilietimas kelia moters temperatūrą?  (9)

Atlikus naują tyrimą nustatyta, kad kontaktas su priešingos lyties atstovu iš tikrųjų gali pakelti moters temperatūrą, rašo telegraph.co.uk. Mokslininkai nustatė, kad vyrui pakanka tik prisiliesti prie moters rankos ar veido, kad pakiltų moters kūno temperatūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentas, kurį atliko St. Andrews universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai, dera su ankstesnių tyrimų, parodžiusių, jog vyrų oda įkaista jiems lytiškai susijaudinus, rezultatais.

Mokslininkai teigia, kad odos temperatūros padidėjimą sukelia aktyvesnė kraujotaka. Dėl aktyvesnės kraujotakos gali parausti ir skruostai – tuomet moteris atrodo patrauklesnė. Švelnus veido paraudimas taip pat gali būti ir subtilus partneriui skirtas susijaudinimo ženklas, teigia mokslo žurnale „Biology Letters“ publikuoto tyrimo autoriai.

Mokslininkai tyrimą atliko su 16 heteroseksualių 19-24 metų amžiaus moterų ir paslapčiomis temperatūrai jautria įranga fotografavo jų veidus, kuomet tyrėjų komandos narys apsimetinėjo, kad matuoja kūno temperatūrą keturiose skirtingose kūno vietose, naudodamas rankose laikomą plastikinį įrenginį.

Kai prie delno, dilbio vidinės pusės, krūtinės ar veido buvo priglaudžiamas temperatūros matavimo įrenginys, moterų veido temperatūra pakildavo vidutiniškai 0,1 °C.

Šis efektas būdavo stipresnis, kuomet temperatūra būdavo matuojama intymesnėse kūno vietose – liečiant krūtinę ir veidą, o ypač – jei tyrėjas būdavo vyras.

Tyrimui vadovavusi Amanda Hahn sakė: „Kontaktas su krūtine ar veidu lėmė reikšmingai stipresnį temperatūros padidėjimą nei kontaktas su delnu ar dilbiu. Taigi, temperatūros padidėjimo priežastis yra kontaktas su intymesne kūno vieta“.

Antro eksperimento metu tyrimus atlikinėjo tik vyrai. Buvo nustatyta, kad veido temperatūros padidėjimas yra stipriausias ties veido centru. Prilietus moterį, jos veido temperatūra prie nosies pakildavo 0,2 °C, 0,3 °C ties akimis ir 0,46 °C ties burna.

A. Hahn sakė, kad reikėtų atlikti daugiau tyrimų siekiant nustatyti, ar prisilietimai socialiai įprastinėmis sąlygomis lemia ir ryškesnį veido raudonį: „Šiuo metu nežinome, ar temperatūros padidėjimas ir spalvos pokytis yra susiję iš prigimties, bet galime prognozuoti, kad jei suaktyvėjus kraujotakai tam tikra kūno vieta įkaista, tai ji turėtų ir paraudonuoti“.

Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad žmonės raudonesniu veidu kitiems atrodo patrauklesni, tačiau veido raudonumas gali turėti ir neigiamos įtakos, nes išraudimas taip pat yra ir jautimosi nepatogiai ženklas.

Netgi jei temperatūros padidėjimas nekeičia veido spalvos, padidėjusi temperatūra kitų žmonių gali būti nustatoma prisilietimu ar netgi uosle, o taip pat padidėjusi temperatūra pačiam įkaitusiam žmogui gali būti tarsi ženklas keisti savo elgseną.

Mokslininkė sakė: „Kol kas tiksliai nežinoma, ar šiame tyrime nustatyti pokyčiai yra pastebimi kitiems žmonėms. Bet jeigu stebėtojai ar pats asmuo gali pajusti veido temperatūros pokytį, tai gali veikti kaip elgseną veikiantis ženklas. Temperatūros pokyčius stebėtojai gali pajusti tiesiogiai lietimu ar netiesiogiai – per regos ar uoslės jutimus. Pavyzdžiui, temperatūros pokyčius sukelia aktyvesnė kraujotaka, todėl pokyčiai gali būti matomi ir per tuo pačiu metu įvykstančius spalvos pokyčius“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)