„Pasaulio stogas“ žvelgiant iš kosmoso  (1)

Svaiginantis Himalajų kalnyno aukštis! O ar aukšti tie Himalajai žvelgiant pro Tarptautinės Kosminės Stoties (TKS) iliuminatorių? Ne tik pažvelgti, bet ir nufotografuoti „pasaulio stogu“ vadinamą kalnyną pamėgino olandų astronautas ir fotografijos entuziastas Andrė Kuipersas (André Kuipers).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo užfiksuotame Himalajų kadre matyti ir ties kalnyno pagrindu sūkuriuojantys debesų dariniai. Tačiau snieguota Himalajų grandinė iš 390 km aukščio matoma aiškiai. Kažkur ten stūkso ir Everestas, ir K2, ir kitos aukščiausios planetoje viršukalnės. Iš tokios perspektyvos (kosminės orbitos) juos savo akimis matė kol kas labai nedaug žmonių.

Astronautas iš Olandijos A. Kuipersas kapule „Sojuz“ į TKS atvyko praėjusių metų gruodžio 21 d., pakilęs iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane. Jo pareigos 30-ojoje ir 31-ojoje misijoje – skrydžio inžinierius. TKS olandas gyvena ir darbuojasi kartu su rusų kosmonautu Olegu Kononeka ir NASA astronautu Donu Petitu (Don Petit). Kosmose trijulė praleido beveik šešetą mėnesių.

„Pamenu, kokia plonytė iš kosmoso atrodo Žemės atmosfera ir kokia juoda yra visata, - prisiminimais dalijasi A. Kuipersas. – Tik tuomet aš suvokiau, jog milijardai žmonių gyvena labai trapioje planetoje. Mums tikrai derėtų ja rūpintis ypatingai.“

A. Kuipersas pagal išsilavinimą yra medicinos mokslų daktaras, jau dešimt metų aktyviai įsitraukęs į nesvarumo įtakos žmogaus organizmui ir sveikatai tyrimus. A. Kuipersas iš kosminės misijos jau grįžęs.

(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)