Trys didžiausi neįgyvendinti XX a. moksliniai projektai. 1 dalis: dirbtinė Saulė Žemėje.

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

deivec 2012-06-06 18:06
kad Žemėje to pasiekti beveik neįmanoma, arba yra per daug brangu Sitoje citatoje manau labai smarkiai nusikalbeta... kas gali buti brangu pasauliniu mastu ???? darbas juk tai reiskinys ne kazkoks matas. Reikia tik maziau zmoniu godumo is visko pasidaryti milijonus. Kaip piramides pasistate ? o dabar ju niekas nestatytu nes nenestu 200% pelno... va kita problema yra fizikiniai barjerai... o cia tai problema... tikrai ne piniguose...
1337 2012-06-06 20:54
Na man irgi uzkliudavo ta fraze "per brangu". Gali pagalvoti, kad mokslininkai pasiima is valdzios pinigus, ir kikendami juos sudegina kad daugiau niekas ju nematytu Taigi visi tie pinigai grizta atgal i rinka per tu paciu mokslininku, statybininku, inzinieriu ir kitu prie projekto dirbanciu zmoniu atlyginimus ir islaidas
faktas 2012-06-06 21:11
Tai taip, bet pinigus kažkas turi duoti, o be aiškios naudos sau tikrai niekas neduos.
Skeleton 2012-06-06 21:15
Elementariai, Vatsonai Jeigu pastatyti reaktorių iš principo fiziškai įmanoma, bet išgauta energija neatperka statybos ir ekspoatacijos išlaidų.
Skeleton 2012-06-06 21:30
Noriu pataisyti straipsnio autorių: Tai nelabai tiesa. Resursų į termobranduolinės sintezės eksperimentus buvo sudėta labai daug. Atsakyti būtų galima vieno ITER mokslininko žodžiais: "plazma yra toks durnas daiktas" Kuo mažesnis įrenginys į kurį bandome sukišti aukštatemperatūrinę plazmą, tuo reikšmingesni yra visokie "specefektai", plazmos nestabilumai. XX amžiaus viduryje tai nebuvo taip akivaizdu. Panašu, kad normaliai gali veikti tik labai labai dideli termobranduoliniai reaktoriai. Geras siužetas fantastiniam romanui - viena termobranduolinė elektrinė visai Europai, kuriai sustojus būtų visiškai katastrofa
Acme 2012-06-07 13:10
Visas problemas, kurias tikimasi išspręs branduolių sintezė, galima padaryti dabar naudojant skysto torio fluorido reaktorius, iš kurių vienas veikė Okridže (1964-68 m.) () ir dar daug kitų programų, kurios buvo sustabdytos dėl monetarinės sistemos. (Kosminė NASA programa sukūrė daugybę daiktų, kuriuos naudojame dabar.)
vvv2 2012-06-07 13:36
MANTASM 2012-06-07 16:29
TEKSTE:14 trilijonų vatų energijos Vatais matuojamas galingumas. Gal norėta parašyti vatvalandžių. Trilijonas, vėlgi žiūrint, kuri skalė naudojama- vienu atveju 10^18 (sakyčiau per daug 14 trilijonų), kitu atveju 10^12 (sakyčiau per mažai 14 trilijonų).
Skeleton 2012-06-07 17:15
. Niekam nereikia pinigų savaime, kaip gražių popieriukų, visiems reikia prekių arba paslaugų kurias galima nusipirkti už pinigus. Ta pati NASA daugkartinių erdvėlaivių programa geras pavyzdys. Absoliučiai didžiąją daugumą išlaidų daugkartinių erdvėlaivių programoje sudaro ne vandenilis kurui ar kitos medžiagos, bet atlyginimai tūkstančiams aukštos kvalifikacijos specialistų. Šitie specialistai tikrai neketina dirbti šiaip sau, nemokamai, už gražias akis. Kol šitie žmonės dirba prie kosminės programos, KITI žmonės turi juos išlaikyti ir užtikrinti jiems komfortišką gyvenimo lygį. Šie specialistai, šių specialistų smegenys , sudaro labai baigtinio dydžio ir labai brangų resursą. Ar užsiknisti su iš esmės nepasiteisinusiu daugkartinių erdvėlaivių projektu yra geriausias jų gabumų panaudojimas? P.S. Ir gal baigtum kliedėti apie savo torio fluorido reaktorius. Visiškai kvailai atrodai. Įdėja su tais reaktoriais buvo išbandyta, praktiškai įsitikinta jos neperspektyvumu ir atmesta. Tai atsitinka nuolat. Tik mažuma iš pirmo žvilgsnio gerų įdėjų pasitvirtina. Na, termobranduolinė sintezė yra ekstremalus atvejis.
Skeleton 2012-06-07 17:24
Nė velnio. Greitintuvuose greitinamų atomų kiekiai yra juokingai maži, o energijos sąnaudos greitinimui - siaubingai didelės.