Kiekvienoje juodojoje skylėje – po naują Visatą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

radiopowder 2012-06-06 22:36
Pvz. Einšteinas tai iškart pataikė į dešimtuką (,,atėjo iki kažko daugiau") su savo reliatyvumo teorijom ir nepilstė šimtus metų iš tuščio į kiaurą.
Sinister 2012-06-06 23:36
Kodėl ne apvali? Tas 3D modelis vaizduoja tik mūsų regimosios visatos dalį. Tai maždaug 46 milijardus šviesmečių. Gal in the big picture ji apvali.
Sinister 2012-06-06 23:45
Na turint omenyje, kad juodosios skylės yra kolapsavusios sunkiasvorės žvaigždės, jų tankis didžiulis, gravitacija jų tokia stipri, kad kažkokiems neapvalumams kaip ir nėra vietos, tad juodoji skylė manau yra idealios sferos formos. O siurbia disku, nes sukasi apie savo ašį. Spjaudosi iš ašigalių, nes ten skylės jėga silpniausia, Hawkingo spinguliuotė būtent pro juos ir apsireiškia.
Laiqualasse 2012-06-07 00:03
Materija disku plūsta ne todėl, kad juodoji skylė neapvali, o todėl, kad materija turi judesio kiekio momentą, kurio negali taip lengvai prarasti. Ties ašimis išmetamos čiurkšlės yra ne Hokingo spinduliuotė, o akrecinio disko irba juodosios skylės vainiko magnetinio lauko susukti materijos srautai, išmetami iš juodosios skylės prieigų, bet ne iš už įvykių horizonto. Šiaip juodųjų skylių kuriamas gravitacinis laukas nebūtinai yra sferiškai simetriškas - jis gali būti ir ašiškai simetriškas, jei juodoji skylė turi judesio kiekio momentą.
Asche 2012-06-07 00:09
Kad ir kaip bebūtų, sutikčiau visiškai bet ką padaryti, kad bent vieną valandą žinočiau 100% viską apie kosmosą... Po to, galima ir numirti pilnai patenkintu žmogumi.
sabotan 2012-06-07 00:19
Na jai tai tiesa idomu kokia yra tokios juodosios skyles mase ir kokia turejo but zvaigzdes mase kad tokia juodaja skylia padarit
radiopowder 2012-06-07 01:26
Juodosios skylės masė yra tokia pati kaip ir žvaigždės iš kurios ji susiformavo.
Laiqualasse 2012-06-07 11:44
- ne tokia pati, mažesnė. Juodosios skylės, susiformavusios po supernovos sprogimo, masė yra maždaug lygi žvaigždės šerdies masei; ~8 Saulės masių žvaigždės šerdies masė yra ~3 Saulės masės.
Verslininkas 2012-06-07 14:36
kaip tik tu esi bankrutaves su tokiom izvalgom. Taip as pripazystu daug ka, pripazystu teorijas kurios yra iskeltos, kurias gali pasvert, apskaiciuot, sumaketuot ir panasiai. bet paimkim musu istorija, anksciau buvo nuosirdziai stengiamasi kazka irodyt kazka atrast ir kazka paskaiciuot, kai tuo tarpu siuo metu daugeja apsisaukeliu kurie svaidosi aukstom frazem ir giliais teiginiais, zmones tiesiog yra apgaudinejami kartais kad pritraukt finansavimus didziulius, o kas uz tuos finansavimus moka? ir kam jie naudingi? va sita reiketu pamastyt, pasakyt ir as galiu daug ka, bet ar tai bent kazkiek yra irodoma ir apciuopiama jau kitas dalykas. galima daug gilintis ir galvot, bet priesime prie vieno tasko, kad zmonijai reikia kazko apciuopiamo, o ne kazkokiu teoriju. LHC irgi daug zadejo, daug tikejomes, bet ar bus kazkas irodyta neaisku. na bet cia gilesne tema aisku, su visokiausiais niuansais.
Tomcat 2012-06-09 10:19
o kai juodoji skyle isgaruoja, kas atsitinka su nauja visata?
Myslius 2012-06-09 15:31
Juoduju skyliu isgaravimas yra tik teorija, nepagrista jokiais stebejimais. Kiek bandyta aptikti dar nieko neaptiko. Kad ir kaip itikinamai teorija atrodo matematiskai, realybeje gali buti visai kitaip. Higso bozonas pvz, grazi teorija matematiskai, per nereiskia ka tiesa, jei neras, judes toliau, su radiacija tas pats. Jei LHC netycia sukurtu micro black hole, tai dar klausimas ar ji isgaruotu ar ne... Na yra tik vienas budas suzinoti Neblogas butu ginklas, sukuri black hole ir paleidi link planetos, ir nieko nelieka Pan kaip filme raudonoji materija vaizduojama, tik tikrai nereiktu grezti graztu iki planetos centro, uztektu tiesiog paleisti link, ir gravitacija atliktu darba pati.
Sinister 2012-06-09 16:32
Tikriausiai šiluminė mirtis.
Sinister 2012-06-09 16:40
Na Hawking'o spinduliuotė - garavimas yra įrodyta teorija ir stebima ne vienoje galaktikoje, tad tai ne tik matematinė teorija, o faktas. Ir juodoji skylė LHC nė akimirksnio negyventų. O juodosios skylės panaudojimas kaip ginklas dar labai tolima fantastika, nes jei nori būti pats saugus, turi veikti ją galingesnia jėga nei pačios juodosios skylės, bet jei ji silpna - nespės pasiekti priešo neišgaravusi. O ir šiaip, jei gebi suvaldyt juodąją skylę, tai ir jos nereikėtų, nes manipuliuotum už ją galingesnėmis jėgomis.
Myslius 2012-06-09 17:33
Skyle ne akimirksnio negyventu, JEI Hawking radiation teorija yra teisinga. Man tai panasu i miske radus apvalu metali daigta ir bandant ji praskelti plaktuku, zinoma idomu paziureti kas viduje. LHC atkuriamos salygos buvo tik big bange, na o kaip zinia tokiu atveju buvo bang. Beto hawking radiacija paremta negative energy? Kas niekada nebuvo aptikta. Negative energy tai ne antimatter, jei antimatter ikristu i BH tai BH mase padidetu, taip paciai kaip ir ikritus paprastai materijai. Bet cia kitaip... cia negative?. Jei vacuum fluctuations sukuria daleliu pora, ir viena dalele ikrenta i vidu o kita pabega, tai viena karta pabegs viena dalele kita karta kita, todel mase turetu nepasikeisti. O manant jog tai ne anti particle, bet negative energy particle (del ko mase ir sumazeja) tai negative energy yra stumiama nuo paprastos energy ir su BH jegos veiktu priesingomis kryptimis, t.y. stumtu viena kita taigi tokios daleles ikritimas i skyle yra maziau tiketinas, bet pagal Hawking ikrenta tik negative energy dalele? Apie pacio isgaravimo greiti galima paminet.... jis pvz, musu galaktikos centre esancios BH toks letas, jog tikriausiai truks daugiau nei 10^300 kartu ilgiau nei egzistuoja pati visata is viso, jei neikris jokia kita dalele didindama jos mase. Ka jau mineti apie bangos ilgi. Aptikimas labai problematiskas. Beto netikiu tokiomis teorijomis kurios turi negative energy, nes remiantis jomis galima isvedzioti fizikas apie wormholes, kelionu laiku, keliones per juodasias skyles ir visas kitas panasias teorijas. Beto priezastingumas sios teorijos sukurimo, yra gana... ne objektyvus. Taip kad cia toli grazu iki irodymu. Teoretine fizika... dauguma teoriju taip ir lieka pamirstos nes... buvo klaidingos.
_alvydas_ 2012-06-09 20:02
Kaip teoretikai įsivaizduoja tą negatyvią energiją? Kaip atrodytų susidūrimas su negatyvios energijos kamuoliu?
Myslius 2012-06-09 20:22
matematiskai: -1 + 1 = 0, jei materija ir antimaterija susinaikina ir lieka tik energija, tai energija ir negatyvi energija = 0. Susidurimas su negatyvia energija sunaikintu pacia energija, isnyktu tiek mase tiek energija. Negatyvi energija turetu negatyvia mase, taigi negatyvi energija stumtu teigiama energija, ir negatyvi energija trauktu negatyvia energija. Galima sakyti tai dalis teorines simetrijos bet kol kas jos praktinio patvirtinimo nera. Zinoma gali egzistuoti ir "symmetry breaking" bet jau cia daug tolimesnes speliones nei pacios neigiamos energijos egzistavimas. Tiesa, dar galima pamineti kad energijos neigiamumas pagal hawking reliatyvus? Kodel butent i BH ikrenta tik negative energy? Kaip jau minejau ji kaip tik turetu buti stumiama nuo BH. Dar galima toki pavyzdi pamineti, isivaizduokit (ar kada pavyzdi teko matyti) kaip gravitacija lenkia erdve, tai neigiama energija erdve lenkia priesingai. Pasinaudojant siuo efektu ir yra stabilizuojama erdve ir keliones tampa greitesnes nei c, wormholai ir t.t (kaip ir minejau)
_alvydas_ 2012-06-09 20:42
Kazkaip itariu, kad cia gaunasi 0 del prielaidos, kad suminė vakumo energija lygi 0. Tada stebi fluktuacijas su lyg per didele energija kazkuriais trumpais laiko tarpais. Kad viskas butu logiska ivedama negatyvi energija. Bet man pati pradine prielaida, kad vakuumo vidutine energija lygi 0 nera logiška. Kaip pvz ramios juros energija nera lygi 0. Ji turi daug kitu energijos rusiu, bet ju su paprasta "bangu elektrine" neuzfiksuosi ir nepaimsi.
Myslius 2012-06-09 20:52
As is dalies sutinku, jog tai gali buti tiesiog statistine aproksimacija (gali buti ir priesingai bet neirodyta). Galbut reiskiniu sudetingumas ir ne pakankamas irenginiu tikslumas neleidzia patikrinti kaip yra is tikruju. O kuo labiausiai nesinoretu tiketi jog egzistuoja fizikinis limitas del kurio tai padaryti butu netgi neimanoma. Kas del: Na taip, vakumo fluktuacijos.
_alvydas_ 2012-06-09 22:09
Norejau pasakyti, kad manyciau vakuumo fluktuacijos ir isduoda kitos energijos kuri neturi tiesioginio rysio su mc^2 buvima. Tas mc^2 greiciausiai yra tik energija atsipalaiduojanti materijai suirus iki tam tikro lygmens, bet toli grazu ne visa jos energija. (Na kaip analogija kosminio laivo energija reikalinga palikti planeta.)
HardAxe 2012-06-12 10:18
Kur dingsta į mūsų juodąją skylę įtrauktas šlamštas? Iš kur atsirado pati pirmoji visata, kurios juodojoj skylėj mes gyvenam?