Mirė amerikiečių rašytojas fantastas Rėjus Bredberis  (3)

Tokiais atvejais sakoma, jog baigėsi epocha. Vakar Los Andžele (JAV), eidamas 92-uosius metus, mirė garsus amerikiečių rašytojas fantastas Rėjus Bredberis (Ray Bradbury), tokių knygų kaip „Marso kronikos“, „451 Farenheito“, „Kai artinasi blogis“, „Pienių vynas“ autorius. Šį faktą patvirtino rašytojo šeima bei jo biografas Semas Veleris (Sam Weller).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rėjus Bredberis mėgo ledus ir stengėsi rašyti po vieną epizodą ar net pasakojimą per dieną. Jis buvo laikomas mokslinės fantastikos ir keistų pasakų, įkvėptų kvapnios amerikietiškos vasaros, autoriumi. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, jog jo fantazijose išsigalvojimų buvo ne ką daugiau, nei pas Selindžerį. Jo pasakojimai – paprasti, klasikiniai, pasaulis gana minkštas ir, jei galima taip išsireikšti, schematiškas, tačiau jo herojų poelgiai ir norai visada versdavo susimąstyti apie žmogiškąjį gyvenimą ir žmogaus paliekamą pėdsaką pasaulyje – nepaisant to, jog tai dažniausiai vykdavo fantastinėmis aplinkybėmis.

Šis įvykis graudus ne tik Rėjaus Bredberio literatūrinio talento gerbėjams. Rašytojo kūriniai nuskraidindavo toli už mokslinės fantastikos ribų, o jo darbai, ekspertų teigimu, lėmė ir technologijų vystymąsi bei visuomenės gyvenimą apskritai. Žiulis Vernas, Herbertas Velsas, Stanislavas Lemas, Arturas Klarkas, Rėjus Bredberis – šie ir kiti autoriai matė ateities pasaulį, savo knygose kalbėdami apie technologijų progreso ir žmogiškosios aplinkos samplaiką bei įtaką vienas kitam.

Ateities pasauliai, kuriuos kūrė Rėjus Bredberis savo kūriniuose, yra pilni techninių detalių, kurios iš dalies jau pavirto realybe. Įdomu tai, jog pats rašytojas nebuvo pažangių technologijų entuziastas, kadangi manė, jog pasaulis per daug susižavėjo elektronikos įrenginiais. Iki paskutinių gyvenimo dienų šis visame pasaulyje mėgstamas autorius rašė, manydamas, jog tai ilgina jo gyvenimą.

„Jei man reikėtų daryti pranešimą spaudai, pasakyčiau, kaip jį mylėjau ir kaip jo ilgėsiuosi, norėčiau iš kitų žmonių išgirsti prisiminimų apie jį. Jis įkvėpė tiek daug menininkų, rašytojų, mokytojų, mokslininkų, visada juos išklausydavo, išgirdavo jų istorijas. Jūsų istorijas. Jo palikimas liks gyvas knygose, filmuose, televizijoje ir teatre, o dar svarbiau, jog jis liks gyvas širdyse ir mintyse visų, kurie skaitė jo darbus. Jei skaitė, reiškia, jog jį pažino. Jis buvo didžiausias mano pažįstamas vaikas“, – kalbėjo rašytojo anūkas Danny Karapetianas

Žinoma, labai graudu, jog Rėjus Bredberis daugiau neparašys jokios novelės ar pasakojimo, tačiau ir to, ką jis jau padarė (o tai yra apie 600 novelių bei 30 romanų), su kaupu užteks, kad mes jį prisimintume visą savo gyvenimą.

„Leisk ant stogo tik tokį žmogų, kuris džiaugsis, jį taisydamas“, – sukuždėjo močiutė. Jos balsas nuplaukė kažkur toli. Ji sukūrė pasaulį, pasaulis gyvuoja. Tegu ateina išmintis, Tegu. Tegu Laimės Mašina neturi dugno, tegu visi ja pasidžiaugia iki valios. „Ore dvelkė vasara, vėjas buvo vasariškas, pasaulis alsavo ramiai, šiltai ir tingiai.“

Šiltos vasaros. Amžinos vasaros, Rėjau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(0)
(4)

Komentarai (3)