Mokslininkai muziką kūrė naudodami žvaigždes  (0)

Mokslininkai sukūrė melodiją, kuri iš tiesų nežemiška. Jie kiekybinius duomenis iš dviejų mūsų galaktikos žvaigždžių pavertė regi-roko stiliaus muzika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvaigždes stebėjo planetas medžiojantis NASA kosminis teleskopas „Kepler“. Džordžijos technologijos instituto Sonifikacijos laboratorijos mokslininkai duomenis pavertė garsu. To tyrėjų paprašė grupė „Echo Movement“, norėjusi vieną savo dainą praturtinti dangiška melodija, rašo „Space.com“.

„Sonifikacijos laboratorija sulaukia daugybės prašymų paversti mokslinius duomenis garsu, bet šis buvo išties unikalus. Nedažnai pasitaiko, kad turime galimybę padėti tikrai žvaigždei kurti muziką“, – kalbėjo instituto psichologijos mokyklos profesorius Bruce`as Walkeris.

Galima keisti tokiuose stebėjimuose aptinkamus tonus, tempą ir ritmus, tačiau „Echo Movement“ norėjo, kad galutinė melodija būtų kuo artimesnė moksliniams duomenims, teigė tyrėjai. Turėdami tokius nurodymus, Džordžijos technologijos instituto mokslininkai ėmė analizuoti kai kuriuos „Kepler“ atliktus matavimus.

Pagrindinis „Kepler“ uždavinys – nustatyti, kaip plačiai mūsų galaktikoje paplitusios gyvybei tinkamos, į Žemę panašios planetos. Norėdamas į šį klausimą atsakyti, jis ilgą laiką stebi daugiau kaip 150 tūkst. žvaigždžių, matuodamas jų ryškumo pokyčius bėgant laikui. Teleskopas pažymi tam tikrus pasitaikančius ryškumo sumažėjimus, mat kai kuriuos jų sukelia priešais žvaigždę prakeliaujančios planetos.

Nuo 2009 metų, kai teleskopas buvo paleistas, jis aptiko jau daugiau kaip 2,3 tūkst. planetų kandidačių.

Sonifikacijos laboratorijos tyrėjai pirmiausiai analizavo dvinarę žvaigždę „Kepler 4665989“, kuri nublankdavo ir vėl paryškėdavo kiekvieną kartą, kai pro ją praskriedavo jos palydovė, teigė mokslininkai.

„Šie skaitmeniniai dydžiai buvo suvesti į mūsų programinę įrangą, galinčią sukurti muzikinių tonų seką. Šis procesas užvedė mus ant teisingo kelio“, – pasakojo Riley Wintonas, psichologijos studentas ir projekto vadovas.

Mokslininkai išvalė signalą ir pašalino dalį aplinkos garsų, tuomet rezultatus nusiuntė grupei. „Echo Movement“ juos įkomponavo į keturių dalių harmoniją.

Galiausiai instituto komanda panaudojo kitos dvinarės žvaigždės, „Kepler 10291683“ duomenis, ir pridėjo „tremolo“ arba virpinimo efektą. Tai leido sukurti natūralesnį ir ne tokį kompiuterizuotą garsą.

Galutinis rezultatas – šešių sekundžių melodija, kuri bus panaudota „Echo Movement“ dainoje. Melodiją galima išgirsti čia. Galutinis muzikinis produktas pasirodys ne anksčiau kaip rugsėjį.

„Žmonės muziką iš kosminių garsų kūrė ir anksčiau, tačiau dažniausiai tam naudoti pulsarai ar kosminiai įvykiai, kuriuos galima užfiksuoti radijo spektre. Mes norėjome kažko kito“, – teigė grupės narys Davidas Fowleris.

Muzikos kūrimas iš žvaigždžių taip pat parodo, kad sonifikacija gali padėti išanalizuoti didžiulius duomenų kiekius, teigia tyrėjai.

„Garsas yra geriausias įrankis modeliams atpažinti, kokį tik turime. Vietoj to, kad vizualiai peržiūrinėtume ilgus skaičių sąrašus, ieškodami modelių ar atsitiktinių įvykių, kartais lengviau sukurti garso failą ir jo pasiklausyti. Naudojant garsą kartais atrandami labai įdomūs modeliai“, – kalbėjo B. Walkeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)