Hipnozė gali išvaduoti nuo skausmų, tačiau tai – ne žaislas  (6)

Neseniai Kanadoje nuskambėjo istorija, kaip 13–14 metų mergaičių grupė po hipnozės seanso, vykusio privačioje Kvebeko mokykloje, pateko į itin ilgai užsitęsusią visuotinę transo būseną. Nepatyręs 20 metų amžiaus hipnotizuotojas, šio meno tesimokęs per iš viso 14 val. trukusią instrukciją, turėjo kviesti savo mokytoją, kad šis padėtų prabudinti mergaites iš gilios transo būsenos. Kaip tvirtina specialistai, hipnozė – ne pramoga ar smagus pokštas. Ją naudoti būtina atsakingai – tik tuomet atsiskleis tikroji nauda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minėtos mokyklos direktoriui vėliau teko atsiprašyti hipnozės seanse dalyvavusių mergaičių tėvų ir tikinti, kad „jie nežinojo apie tokį didelį 14 metų amžiaus jaunuolių jautrumą hipnozei, palyginus su kitų amžiaus grupių žmonėmis“.

Nors, mokyklos direktoriaus tvirtinimu, visos mergaitės iš esmės jaučiasi gerai, vis dėlto kai kurios iš hipnozę patyrusių jaunuolių po seanso skundėsi pykinimu ir galvos skausmais. Kaip tvirtina daktaras Josephas Zastrowas, Amerikiečių klinikinės hipnozės draugijos prezidentas ir hipnozės mokytojas, naudojantis šį metodą savo medicininėje praktikoje, tai ženklas, kad hipnozės negalima naudoti pramoginiais tikslais.

„„Scenos“ hipnotizuotojai dažniausiai rodo netinkamą pavyzdį visuomenei, ką galima padaryti naudojant klinikinę hipnozę. Neklinikinę hipnozę aš vertinu kaip neetišką, o tokios neetiškos hipnozės naudojimo pavyzdys ir yra šis atvejis Kanadoje, Kvebeke“, – kalbėjo hipnozės specialistas.

J. Zastrowo teigimu, Amerikiečių klinikinės hipnozės draugija rengia hipnotizavimo pamokas tik profesionalams sveikatos srityje, turintiems bent magistro laipsnį – psichologams, socialiniams darbuotojams, dantistams, gydytojams – tiems, kurie įgytas hipnotizavimo meno žinias naudos savo gydymo praktikoje. Baigę 60 valandų trukmės bendrosios hipnozės kursą, kiekvienas iš specialistų privalo baigti papildomą hipnozės kursą savo gydymo srityje.

Naudoti hipnozę lyg pramogą, išdaigą – tai tas pats, kaip gydyti be licencijos. Be to, J. Zastrowo teigimu, teisingai atlikti grupinę hipnozę – ypač sunku.

Mokslininko teigimu, užhipnotizuoti žmogų nėra taip sudėtinga ar magiška, kaip gali atrodyti: transas – tai „natūralus dėmesio ir koncentracijos pratęsimas“. Dauguma mūsų transą patiriame užsisvajoję. Kitas tokios būsenos pavyzdys – atletai, gebantys susikaupti ir varžytis, neblaškomi minios.

Kai kuriais skaičiavimais maždaug 5–10 proc. žmonių yra ypač lengvai veikiami hipnozės, tiek pat – jai beveik visai atsparūs. Visa kita žmonių dalis patenką į viduriuką – vieniems patekti į transo būseną kiek lengviau, kitiems – kiek sunkiau. Daktaro J. Zastrowo teigimu, jauni žmonės hipnozei pasiduoda lengviau nei kitų amžiaus grupių atstovai.

Medicininė hipnozė – vienas iš efektyvių kovos su skausmu metodų, taikomas, pavyzdžiui, žmonėms, kenčiantiems nuo vėžinių susirgimų ar dantų gydymo skausmų, taip pat sąrėmius patiriančioms motinoms ir panašiais atvejais. Kaip tikina J. Zastrowas, atlikti tyrimai parodė hipnozės naudą lengvinant jautriosios žarnos simptomus, gydantis nuo priklausomybės rūkyti maždaug 20 proc. žmonių šis metodas padeda atsisakyti žalingo įpročio.

Vis dėlto, tai, kad hipnozę dažnai naudoja tokie prastai patyrę neprofesionalūs treneriai, užhipnotizavę žmones verčiantys juos kvaksėti kaip antis ar dainuoti kaip Elvis Presley, diskredituoja klinikinės hipnozės metodo svarbą ir tikrąją naudą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: