Duomenys perduoti susukus šviesą  (1)

Tarptautinė mokslininkų grupė sukūrė metodiką, kuri duomenų perdavimui naudoja susuktą šviesą. Pasiektas 2,56 terabitų per sekundę duomenų perdavimo greitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palyginimui, plačiajuostis kabelis, kurį jūs tikriausiai naudojate šiam puslapiui skaityti, duomenis praleidžia apie 30 megabitų per sekundę greičiu. Susuktos šviesos technologija praleidžia daugiau kaip 85000 kartų daugiau duomenų per sekundę. Toks duomenų perdavimo greitis būtų ypač naudingas daugelyje sričių.

„Su šviesa galima atlikti tokių dalykų, kurių negalima daryti su elektra“, - pasakė elektros inžinerijos profesorius Alanas Villneris, kuris taip pat yra pirmas straipsnio, atspausdinto „Nature Photonics“ žurnale, autorius. - „Tai ir sudaro šviesos grožį. Šviesa yra pluoštas fotonų, kuriuos galima valdyti įvairiais būdais ir dideliu greičiu“.

Vilneris su kolegomis naudojo šviesą susukančias fazines hologramas. Aštuoni šviesos spinduliai buvo susukami kaip DNR spiralės. Kiekvienas spindulys turėjo savo susukimo laipsnį, kuris reiškė duomenų bito „1“ arba „0“. Kiekvienas spindulys reiškė atskirą nepriklausomą duomenų srautą, kaip ir radijo kanalai radijo imtuve.

Tyrimų metu duomenys buvo perduoti laboratorijoje atviroje erdvėje, bandant sukurti sąlygas panašias į duomenų perdavimą tarp palydovų kosminėje erdvėje. Planuojama bandymus atlikti ir su optiniais kabeliais, kurie dažnai naudojami perduodant duomenis internetiniame tinkle.

„Mes neišradome šviesos užsukimo, tačiau mes panaudojome šią idėją duomenų perdavimui ir pasiekėme terabitų per sekundę greitį“, - pasakė Vilneris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)