Saulėje – stiprus žybsnis, plazmos debesis Žemę pasieks šiandien (Video)  (0)

NASA kosminė observatorija „Solar Dynamics Observatory“ (SDO) pirmadienį Saulėje užfiksavo stiprų M klasės žybsnį. Pranešama, kad į kosminę erdvę jo išmestas plazmos debesis trečiadienį turėtų pasiekti Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad šios magnetinės audros Saulėje epicentras buvo didelės Saulės dėmės AR1515 srityje. Kosminis aparatas SDO žybsnį Saulėje užfiksavo vakar 10.43 val. GMT laiku. Jo stiprumas buvo įvertintas M klasės 5.6 indeksu. Manoma, kad šis žybsnis yra pirmasis iš kelių stiprių žybsnių, kurių dėl susidariusios AR1515 dėmės laukiama artimiausiomis dienomis, skelbia „Space.com“.

M klasės Saulės žybsniai yra vidutinio stiprumo, po jų Žemėje paprastai susidaro ryškios pašvaistės. Stipriausi X klasės žybsniai, kai plazmos debesis būna nukreiptas Žemės pusėn, gali pažeisti dirbtinių Žemės palydovų elektroniką, sujaukti palydovinio ir radijo ryšio sistemas, sutrikdyti elektros tinklų infrastruktūrą.

Pasak audras Saulėje stebinčių astronomų, po vakarykštės audros į kosmosą išmestas plazmos debesis nėra nukreiptas tiesiai į Žemę. Žemės magnetosfera jo poveikį turėtų pajusti liepos 4–5 dienomis.

Šiame vaizdo siužete – liepos 2 d. Saulėje užfiksuotas M5.6 klasės žybsnis.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)