Iš kur atsirado Higgso bozono ir kitų elementariųjų dalelių pavadinimai?  (0)

Dabar jau tikriausiai visiems bent kiek besidomintiems mokslu yra žinoma, kad Higgso bozonas, kurį dalelių fizikos laboratorijos CERN, esančios ties Šveicarijos ir Prancūzijos siena, mokslininkai po 45 metų paieškų beveik neabejotinai atrado, yra pavadintas britų fiziko Peterio Higgso, teoriškai numačiusio šios dalelės egzistavimą, vardu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau fiziko pavardė paaiškina tik vieną pavadinimo dalį. O iš kur kilusi kita pavadinimo dalis – bozonas? O šioji pavadinta kito fiziko – Satyendra Nath Bose iš Indijos – vardu, rašo bbc.co.uk.

Įvairių šalių – nuo Rusijos iki JAV – fizikai subatominėms per pastarąjį šimtmetį atrastoms dalelėms prigalvojo keisčiausių ir gana dažnai poetiškų pavadinimų. Štai dešimties pavadinimų kilmės paaiškinimas:

  1. Higgso bozonas/Dieviškoji dalelė
  2. Higgso bozonas, kurio egzistavimą 1964 teoriškai numatė Peteris Higgsas ir kiti dalelių fizikos Standartinį modelį kūrę mokslininkai, materijai suteikia masę. Higgso bozoną amerikietis fizikas Leonas Ledermanas dar yra pavadinęs Dieviškąja dalele. „Jis norėjo pavadinti ją „Dievo prakeikta“ (angl. goddamn) dalele, tačiau straipsnio redaktorius to neleido. Todėl iš pavadinimo liko tik Dieviškoji dalelė“, – paaiškino pats P. Higgsas.
  3. Kvarkas
  4. Ši fundamentalioji dalelė sudaro daugybę kitų dalelių – taip pat atomų branduolius sudarančius protonus ir neutronus. Terminą 1962 metais išmąstė Jameso Joyce'o knygą „Finnegans Wake“ labai mėgęs amerikietis fizikas Murray'us Gell-Mannas. Jis jau buvo sugalvojęs, kaip turėtų skambėti naujosios dalelės pavadinimas ir norėjo oficialiai ją pavadinti kwork.
    „Tuomet, dar kartą beskaitinėdamas „Finnegans Wake“, frazėje „Three quarks for Muster Mark“ radau žodį „quark“, – savo knygoje „Quark and the Jaguar“ paaiškino M. Gell-Mannas.
  5. Hadronas
  6. Tai – iš kvarkų sudaryta dalelė. Jos pavadinimą 1962 metais pasiūlė Rusijos fizikas-teoretikas Levas Okunis. Jis rašė: „Savo ataskaitoje stipriai sąveikaujančias daleles vadinsiu „hadronais“… Graikiškas žodis hadros reiškia „didelis“, „masyvus“, priešingai nei leptos, reiškiantis „mažas“, „lengvas“. Tikiuosi, kad ši terminologija prigis ir bus patogi naudoti“. Tas terminas įtrauktas ir į CERN laboratorijos Didžiojo hadronų greitintuvo pavadinimą – šiame greitintuve hadronai greitinami iki beveik šviesos greičio ir tuomet stebimi jų priešpriešinių srautų susidūrimai.
  7. Bozonas
  8. Ši dalelių klasė paprastai siejami su jėgomis (o pačios dalelės yra jėgos nešėjos). Jos paklūsta Bose-Einsteino statistikai ir yra pavadinti Indijos fiziko Satyendra Nath Bose (1894-1974) garbei. Priesaga „-on“ yra graikiška, ji praėjusiame šimtmetyje tapo standartine visoms naujai atrandamoms elementarioms dalelėms.
  9. Fermionas
  10. Tai yra klasė dalelių, kurios, skirtingai nei bozonai, paklūsta Fermi-Diraco statistikai. Paprastai jos labiau siejamos ne su jėga, o su materija. Dalelių pavadinimas kildinamas iš Italijoje gimusio Enrico Fermi (1901-1954) ir į JAV persikėlusio fiziko pavardės. E. Fermi kartu su Robertu Oppenheimeriu yra vadinami atominės bombos tėvais.
  11. Gluonas
  12. Tai – bozonų tipas, atsakingas už stipriąsias kvarkų sąveikas. Terminas kildinamas iš anglų kalbos žodžio glue (klijai). Terminą pirmą kartą 1962 metais pasiūlė M. Gell-Mannas, iškėlęs hipotezę, kad egzistuoja dalelės, sudarytos iš kelių gluonų, kurias fizikas pavadino „klijų kamuoliukais“ (glueballs).
  13. Neutrinas
  14. Krūvio neturinčios dalelės, susidarančios tam tikro tipo branduolių skilimo metu, yra itin lengvos net subatominių dalelių mastais. Išvertus iš italų kalbos, neutrino reiškia „mažas, neutralus“. 1930 metais Wolfgangas Pauli tą pačią dalelę pasiūlė vadinti neutronu, tačiau E. Fermi pervadino ją neutrinu, nes neutronu vis dažniau buvo vadinama krūvio neturinti dalelė, kartu su protonais sudaranti atomų branduolius.
  15. Elektronas
  16. Tai – nedalus elektrinis krūvis, kurio pavadinimą 1894 metais pasiūlė airių fizikas George'as Johnstonas Stoney. Pavadinimas kildinamas iš žodžio „elektrinis“ (arba lotyniško electrum) ir graikiškos priesagos „-on“.
  17. Mezonas
  18. Tai yra dalelė, sudaryta iš kvarko ir antikvarko. Pavadinimas kildinamas iš graikų kalbos žodžio meso, kuris reiškia „vidurinis“, nes pirmojo jų stebėjimo metu pasirodė, kad mezonų masė yra tarp eektronų ir nukleonų (dalelių – protonų ir neutronų – sudarančių atomų branduolius).
  19. Miuonas
  20. Tai – viena iš daugelio dalelių, pavadintų graikų abėcėlės raidėmis. Šiuo atveju tai buvo raidė „mu“ (didžioji Μ, mažoji μ). Iš pradžių manyta, kad tai yra tam tikras mezono tipas (mu mezonas, besiskiriantis nuo, tarkim, pi mezono), tačiau vėliau buvo pervadintas, mat mezonai, kaip paaiškėjo vėliau, yra sudaryti iš kvarkų, o miuonai yra elementariosios dalelės. Vienas iš CERN laboratorijoje įrengto LHC greitintuvo eksperimentų, kuriais, kaip manoma, buvo atrastas Higgso bozonas, yra pavadintas CMS (Compact Muon Solenoid). Šis eksperimentas yra skirtas matuoti miuonų ir kai kurių kitų dalelių, susidarančių priešinių dalelių srautų susidūrimo akimirką, energijai ir momentui matuoti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)