Retas reiškinys: į Nidos paplūdimį atklydo briedė (Video)  (0)

Liepos 5-ą dieną Nidos paplūdimyje poilsiautojai turėjo galimybę pasigrožėti retu reginiu – į paplūdimį įrisnojo briedė. Tuo metu šalia buvę žmonės ne atsitraukė, o griebėsi mobiliųjų telefonų ir ėmė filmuoti. Tačiau didžiulio gyvūno toks dėmesys neišgąsdino. Šiek tiek įbridusi į jūrą briedė pasuko link kopų, kartais stabteldavo ir karpė ausimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nebe pirmus metus Neringoje atostogaujantys žmonės prisimena, jog anksčiau pamatyti briedį ar šerną šiame regioniniame parke nebuvo nieko nuostabaus. Drąsi šernų šeimyna buriuodavosi prie pat kelio į Nidą ties Preila ir gana agresyviai reikalaudavo maisto. Galiausiai jie patraukė į paplūdimius ir nesislapstydami skanaudavo šiukšliadėžėse išmestus maisto likučius, jas išvartydavo. Šernų skaičių šioje teritorijoje galiausiai teko reguliuoti šautuvais. O kaip su briedžiais?

Jokio baikštumo - pagrindinė briedžių bėda

Lietuvos gamtos valdybos narys, žinduolių specialistas Alius Ulevičius teigė, jog Kuršių Nerijoje briedžių neturėtų būti nei stipriai padaugėję, nei sumažėję.

„Tiesiog jis išėjo į tą vietą, kur daugiau žmonių, briedžiai tapo labiau pastebimi, dėl to susidaro įspūdis, kad gal jų pagausėjo. Briedžiai nėra baikštūs, nebėga nuo žmonių – galbūt tai pagrindinė jų bėda. Žemyninėje dalyje dėl to neretai yra apšaudomi brakonierių“, - teigė A. Ulevičius.

Pasitaiko atvejų (tiesa, ne Lietuvoje), kai šie gyvūnai dėl savo neatsargumo pakliūva į komiškas situacijas. Ne vienas tikriausiai prisimena istoriją apie Švedijoje iki žemės graibymo prisiobuoliavusį briedį, kuris įstrigo... obelyje.

Lietuvos gamtos fondo atstovas svarstė, kad briedžių Kuršių Nerijoje galėtų būti apie dešimtį ar kiek daugiau. Dauguma jų įsikūrę miškuose aplink Juodkrantę, arčiau Klaipėdos.

Gražių ir didingų gyvūnų populiacija neauga taip sparčiai, kaip norėtųsi. Jei šernų skaičius nacionaliniame Kuršių Nerijos parke per metus gali padvigubėti, tai briedės atsiveda vos vieną – du jauniklius, be to, jos ilgai bręsta.

Briedžiai linkę priprasti prie žmonių

„Tai gali būti dar vienas faktorius, kodėl briedžius matome dažniau. Jie pripranta prie žmonių ir dar blogiau, jei briedė taip pripratina ir savo jauniklius. Mano požiūriu, tai neigiamas dalykas. Briedis turi būti miške. Vilniuje turėjome atvejį, kai briedis įžengė į darželio teritoriją, vėliau pradėjo blaškytis ir ėmė kelti grėsmę visiems ten buvusiems“, - teigė A. Ulevičius.

Vyras pridūrė, jog briedžiai į paplūdimį traukia retai.

„Sūrus vanduo galbūt juos traukia, nes briedžiams, kaip ir kitiems kanopiniams, reikia mineralų“, - svarstė Lietuvos gamtos fondo valdybos narys.

 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Inga Labutytė
(1)
(1)
(0)

Komentarai (0)