Sename meteorite atrastas naujas, iki šiol nežinotas mineralas  (2)

Padangę skrodžiantis ugnies kamuolys nėra tik vienkartinis reginys. Jis mokslinių dividendų gali duoti dar ilgą laiką po to. 1969 metais Meksikos dangų nušvietęs meteoritas suskilo į trūkstančius gabalėlių, kurie pažino šiaurinėje Meksikos Čihuahua valstijoje. Dabar, praėjus dešimtims metų, meteoritas, pavadintas Allende, atskleidė naują mineralą, vadinamą panguitu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad panguitas yra vienas seniausių mineralų Saulės sistemoje, kuriai maždaug 4,5 mlrd. metų. Jis priklauso sunkiai lydžių mineralų klasei, kurie susiformuoja tik esant ypač aukštai temperatūrai ir sąlygoms, egzistavusioms Saulės sistemai vos gimus.

Titano dioksido mineralas pavadintas Pan Gu, kuris kinų mitologijoje yra pirmas gyvas asmuo, atskyręs in ir jang (kurie sudarė dangų ir žemę) ir taip sukūręs pasaulį.

„Panguitas yra ypač jaudinantis atradimas, kadangi tai ne tik naujas mineralas, bet ir iki šiol mokslui nežinota medžiaga“, – teigė mokslininkas Chi Ma iš „Caltech“.

Iki šiol panguitas nebuvo nei aptiktas gamtoje, nei sukurtas laboratorijoje. „Tai visiška naujovė mokslui“, – sakė jis.

Mokslininkai, naudodami elektronų mikroskopą, analizavo ypač nelydžias inkliuzijas, esančias meteorite. Inkliuzijos – tai mineralai, kurie patenka į meteoritus, kai šie formuojasi. Ypač nelydiems priskiriami mineralai, kurie atlaiko aukštas temperatūras ir kitas ekstremalios aplinkos sąlygas, kurios, kaip manoma, egzistavo Saulės sistemai formuojantis.

Aukštųjų technologijų laboratorijose atliktos analizės atskleidė panguito cheminę sudėtį ir kristalinę struktūrą, kuri yra nauja ir galėtų būti toliau tyrinėjama kuriant naujas medžiagas.

Allende meteoritas, kur mineralas slypėjo, yra didžiausias Žemėje rastas anglies chondritų klasės atstovas. Chondritai – paprasti meteoritai, kurie, kaip mano mokslininkai, yra nuo planetų sudedamųjų dalių likusios liekanos. Didžioji dalis Žemėje rastų meteoritų priskiriami šiai grupei.

Prieš pasiekdami Žemę, didžioji dalis meteoritų yra asteroidų fragmentai, kita dalis – kosminės dulkės, kurias išmeta kometos. Reti meteoritai yra atplaišos, po susidūrimų atskilusios nuo Marso ar Mėnulio paviršių. Allende meteoritas greičiausiai atkeliavo iš asteroidų žiedo, esančio tarp Marso ir Jupiterio, teigė mokslininkai.

Panguito ir kitų Allende meteorito sudedamųjų dalių tyrimas yra svarbus, norint suprasti Saulės sistemos kilmę. Iš tiesų Chi Ma komanda šiame meteorite aptiko devynis naujus mineralus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: