Apie magnetinių polių susikeitimą signalizuoja Žemės branduolio augimas  (7)

Neproporcingas Žemės branduolio augimas gali padėti paaiškinti, kodėl kas keletą tūkstančių metų planetos magnetinis laukas pakeičia savo kryptį. Jei tai nutiktų dabar, liktume neapsaugoti nuo saulės vėjų, kurie gali sutrikdyti pasaulines ryšių sistemas ir elektros tiekimą, praneša NewScientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena Žemės vidinio, kieto branduolio pusė pamažu auga, o kita pusė lydosi. Peteris Olsonas ir Renaudas Deguenas iš Johno Hopkinso universiteto Baltimorėje, Merilende, naudodami skaičių modeliavimą, nustatė, kad Žemės magnetinio lauko ašis yra augančiame pusrutulyje. Šis atradimas leidžia manyti, kad lauko pokyčiai susiję su vidinio branduolio augimu.

Jau yra signalų, leidžiančių manyti, kad kitas toks persivertimas gali įvykti netrukus. Spartus lauko ašies judėjimas į rytus per pastaruosius kelis šimtus metų gali būti ženklas, kad šiaurės ir pietų poliai jau mainosi vietomis, teigia tyrėjai.

„Įdomu yra tai, kad savo modeliuose aptikome koreliaciją tarp šių laikinų pokyčių ir Žemės magnetinio lauko apsivertimo. Mes spėjame, kad egzistuoja ryšys, tačiau chaosas branduolyje dar ilgą laiką neleis mums atlikti tikslių prognozių“, – teigia P. Olsonas.

Bruce'as Buffettas iš Kalifornijos universiteto Berklyje teigia, kad mokslininkai pateikia intriguojantį idėjos įrodymą.

„Jie labai atsargiai teigia, kad galbūt spartus pokytis kažkaip leidžia numanyti, kad prasideda persivertimas. Galite įsivaizduoti, kad jei lauko nebeliktų, tai turėtų katastrofiškų pasekmių ryšių sistemoms ir elektros tinklams“, – kalbėjo jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)