Suvokimo iliuzijos: svyruojantys Pizos bokštai (Video)  (0)

Amsterdame esančio VU iniversiteto (Olandija) psichologijos mokslininkas Sebastijanas Mathotas (Sebastiaan Mathot) sukūrė klasikinį psichikos apgaulės triuką: nors vaizde matomos linijos visada yra idealiai tiesios, žvelgiant į jas susidaro įspūdis, jog jos svyruoja – tai suartėja, tai nutolsta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paklausite, kur čia svyruojantis Pizos bokštas? Išties labiau panašu ne į bokštą, o į „Newscientist.com“ pokštą, tačiau pažvelgus į idėją kitu kampu, principas lyg ir išlieka teisingas: svyruojantis Pizos bokštas panašiai atrodytų pasirinkus tokį stebėjimo tašką bokšto šone, iš kurio bokštas būtų matomas kaip svyruojantis pirmyn-atgal, o ne kairėn-dešinėn.

Tiesa, pavadinime minimi Pizos bokštai, o ne bokštas. Jei kiekvieną plonų linijų grupę suvoksime kaip vieną objektą, tuomet, vaizdo siužete išties matysime šešis vienas greta kito išrikiuotus ilgokus Pizos bokštus – juodai-baltai išmargintų linijų raštas iš tiesų kažkiek primena Pizos bokšto ornamentą (žr. titulinę nuotrauką).

Kaip ten bebūtų, triuko esmė – neįveikiamas mūsų psichikos polinkis atskiras regimąsias detales trūks plyš jungti į vieną visumą, į vieną objektą. Iš to paties galo dygsta ir įvairiausių pareidolijų kojos: veidai ir žmogiški siluetai Marse, debesyse, uolose ir t. t.

„Kitaip tariant, mūsų psichika, tiksliau, suvokimo procesai automatiškai grupuoja objektus į vieną daiktą (suvokinį)“, – aiškina iliuzijos autorius.

Vaizdo siužetas


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)