Kuo kvepia kosmosas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

azas 2012-07-25 01:53
uzsalimas manau vyktu netodel kad salta o todel kad vakumas kokiu greigiu butu atiduodama energija garinimui meteoritai jug nera ikaite, nors energijos gauna is saules tai tikrai neperkaistum
g3n1us 2012-07-25 02:00
Kažkaip nelinkęs tavimi patikėti. Arwio argumentai buvo mažiausiai daktaro laipsnio stiliaus (paprastai, aiškiai ir tiksliai. Manau galėtų numesti ir formules, kurios suglumintų), o tavo filosofiniai, kaip ir maniškiai. Be to jei žmogaus sustotų viso organizmo funkcionavimas, tai kaip suprantu irgi nebekaistų, kaip meteoritas, nebent nuo spinduliuotės, kuri daug lengviau išjudina (vibracija, rotacija) vandeningas molekules nei akmens ar metalo. Bet toli gražu, aš net neįsivaizduoju ten esančių spinduliuočių dažnių įvairovės ir "stiprumo", kad nuspręsčiau ar daug spinduliuotės absorbuos žmogaus organai. Daugiau nenoriu komentuoti. Reikia pasitikslinti ir pasigilinti daugiau, tada gal grįšiu su naujomis mintimis. p.s. kaip suprantu teks nasai siųsti laišką su pasiūlymu išmesti žiurkę į atvirą kosmosą ir stebėti kas bus? Jie juk visada laukia pasiūlymų su bandymais kosmose. Man rodos net yra tam skirta forma arba ten buvo tik konkursinio tipo laikinas pasiūlymas siūlyti. Bet abejoju, kad jie to nebandė. Jei būtų kažkas įvykę ne pagal dėsnius, tai būtų "skambinę varpais", o dabar "žaliukų" nenervuosi...
kionig 2012-07-25 02:22
Gi buvo išsiuntę beždžionėlę NASA dar labai seniai, aišku tik neišmetė jos likimo valei į atvirąjį kosmosą Šiaip tai dabar NASA biudžetas apkarpytas žiauriai, tai tokie pasiūlymai yra skirti palaikyti tik NASA įvaizdį.
g3n1us 2012-07-25 02:33
Čia rimtas reikalas. Gi kažkada skaičiau, buvo galima siųsti pasiūlymus nasai, kokius atlikti bandymus stotyje (dėl kosmoso negarantuoju). Čia iš serijos, paprasti bandymai, kaip buvo atlikinėjami pačiame TKS su elementariais veiksmais ir žiūrima kas bus kur nėra gravitacijos ir panašiai.
Arwis 2012-07-25 02:35
Salta mums zemeje jauciasi del kondukcijos, kadangi oras ar kita terpe nuolat su mumis saveikauja ir atima temperatura is musu. Kadangi kosmose yra vakumas(beveik) kondukcija nevyksta todel mes neprarandame silumos situo budu. Kondukcija yra pagrindinis procesas kurio metu zmogaus kunas atsikrato daugiausiai silumos. Zinoma yra radijacija, mes siluma radijuojame taip pat, taciau tai yra zymiai letesnis procesas. Taipogi reiketu nepamirsti jo kaip minejau cia yra tik grynai teoretinis atvejis, kadangi jai mus plikus ismestu i atvira kosmosa, mes beveik is kart mirtume del slegio trukumo. Taipogi be slegio ir kadangi mes mire cheminiai procesai kurie musu kunuose sukuria siluma nevyktu todel po mazu mes susaltume nes kunas isradijuotu visa siltuma. Kunas prarastu visus skyscius, todel atrodytume lyg sudziuvusi mumija. Del sios priezasties niekas ir nemes peles. Kadangi pele is kart mirtu. Perkaitimas galioja tik tuo atveju jai mes atvirame kosmose nemirtume.
Shinigami 2012-07-25 08:22
Papildant Arwio komentarą galėčiau pasakyti, kad ar tu šalsi ar kaisi dar priklausys ir nuo to kokiu atstumu esi nuo saulės. Nes saulė iš spinduliuoja didelius kiekius energijos elektromagnetinių bangų pavidalų. Bet kuo esi toliau nuo saulės tuo tas kiekis labiau išretėją, nes erdvės kuria sklinda radiacija plotas padidėja. Antra, priklausys ir nuo to ar tu esi kokio nors objekto šešėlyje ar ne. Ir galiausiai nuo to kiek energijos pats iš spinduliuoji. Jei busi tokioje vietoje kur radiacijos yra daugiau nei tu pats iš spinduliuoji ir tu sugersi daugiau radiacijos nei iš spinduliuoji, tu kaisi. O kitais šalsi (su sąlyga, kad tu pats šilumos negaminsi, būdamas gyvas). O vasara gulint paplūdimy tu ne šąli, nes iš saulės ateina tiek daug energijos elektromagnetinių bangų pavidalų, kad net ja stipriai prafiltravus atmosferoje ir sumažinus bangų skaičių vis tiek kaisti. Todėl atvirame kosmose netoli žemės ir nesant šešėlyje, gali sudegti. Todėl ir kostiumai yra tokios spalvos kuri atspindi elektromagnetines bangas.
Myslius 2012-07-25 08:33
Man patiko vienas paaiskinimas "Not entirely sure but my science teacher said you would explode instantly because gravity on earth keeps the atoms together in your body and in space there is no gravity so you atoms just break apart. Well that's what he said."
rwc 2012-07-27 19:51
, o kaip garavimas? Įsivaizduoju, kad oda ir plaučiai turėtų "apšerkšnyti", po kelių sekundžių netektum sąmonės, sustotų širdies ir smegenų veikla - tai įsivaizduoju, kad jei per kelias minutes įtrauktų ir atgaivintų, atsibustum nemenkai sušalęs. Va, jei sugestų skafandro kondicionavimas, tada tikrai pradėtum troškintis savose sultyse (vėl, kol netektum sąmonės). Kažkada man kilo toks klausimas: kokiu principu aušinama pati stotis? Negi tuo pačiu principu, kaip šaldytuvai, slėgių gradientu? O kur šilumą atiduoda pats šaldytuvas, juk jis dar ir pats kaista? Juk tai įmanoma tik didelio paviršiaus ploto radiatorium?
Arwis 2012-07-27 19:56
Kaip ir rasiau, tai buvo grynai teoretinis atvejis jaigu zmogus galetu buti kosmose nuogas be jokiu pasaliniu vakumo(arba slegio nebuvimo) efektu. Tokiu atveju zmogaus generuojama siluma nebutu pasalinama tik radiacijos budu. Del ISS: The ISS has two external cooling loops, which circulate the heated ammonia through huge radiators and release the excess heat as infrared radiation, simultaneously cooling the station's equipment in the process.
rwc 2012-07-27 20:17
Fe... tikėjausi kažko egzotiškesnio. Dėkui.
Arwis 2012-07-27 20:22
Kaip ir sakiau, tai teorinis atvejis jai kosmose zmogus galetu isgyventi be apsauginio kostiumo. Realiu atveju taip eisi teisus, del slegio nebuvo skysciai neuzdarose sistemose greit uzvirtu ir isgaruotu, oras paliktu plaucius(todel kosmose geriau iskpveti ora nes kitaip bandantis istrukti oras negrystamai pazeis plaucius) o pats zmogus netektu samones per kelias sekundes ir ilgainiui sudziutu kaip mumija. As tiesiog tai pasakiau, kad filmuose vos astronautui kas atsitinka kosmose, jis is karto mirtinai susala nes ten -270c, realybeje to nebutu.
rwc 2012-07-27 20:34
Taip, dėl antro teiginio sutinku. Bet visgi manau, kad jei dėl oro stygiaus organizmo veikla nesutriktų, žmogus neperkaistų, kaip kad neperkaista pirtyje. Jam greičiau prasidėtų dehidratacija. Yra gi tokių paprastų daugialąsčių extremofilų, kurie Žemėje tiesiog išdžiūsta, o paskui gali atgyti. Jie gi kosmose išgyveno kelias savaites tiesiog išdžiūvę ir sustabdę metabolizmą. Nei mirtinai sušalo, nei iškepė (dar patvirtinimas, kad holivudinis scenarijus nesuveiktų). O va, toks atvejis kaip 2001-ųjų Kosminėje odisėjoje, visai realistinis.